Leijonien päävalmentaja Kari Jalonen on muutamassakin haastattelussa todennut, että kaikkea tekemistä hänen valmentamassaan A-maajoukkueessa ohjaa voittaminen. Tällä ohjenuoralla hän on kasannut myös joulun alla Sotshissa pelattavan maajoukkueturnauksen joukkueen. Jos aiemmilla kausilla Venäjälle on kasattu kokemusta hakeva joukkue, josta keväällä pelattaviin MM-kisoihin voisi ajatella 2-4 pelaajaa, on tilanne nyt täysin päinvastainen.

Maalivahtikaksikko on kivenkova, kuten Suomella aina: Mikko Koskinen ja Atte Engren ovat KHL:n parhaiden torjujien joukossa, ja molemmat ovat potentiaalisia nimiä myös MM-valintoja tehtäessä.

Entä pakisto sitten? Herranjestas, sehän on sellaista luokkaa, että sillä voisi lähteä tältä istumalta MM-kisoihin! Neljä maailmanmestaria, useita miehiä viime vuosien MM-kisoista, nouseva tähti Esa Lindell… Ei pitäisi pärjääminen jäädä alakerran kovuudesta, kiekollisesta osaamisesta tai kokemuksesta kiinni. Näin toki pitääkin toimia, sillä NHL:stä ei ole keväällä luvassa kovinkaan suurta invaasiota MM-jäille.

Hyökkääjistössä on peräti seitsemän samaa pelaajaa kuin Karjala-turnauksessa. Sentteriosastolla tässä joukossa on kolme miestä, eli Jarkko Immonen, Ilari Filppula ja Petteri Wirtanen. Heidän voi siis otaksua olevan Jalosen papereissa korkealla. Jarno Koskirantakaan ei nykymenollaan ole kaukana kisakoneesta.

Laitahyökkääjistä Juhamatti Aaltonen, Sakari Salminen ja Oskar Osala lienevät tästä joukkueesta lähinnä kisapaikkaa. Teemu Hartikaisen poissaolon tulkitsen johtuvan miehen tarpeeksi vakuuttavasta Karjala-turnauksesta.

No, eivät aiemmatkaan päävalmentajat varmasti tappionhaluisesti heikompia joukkueita ole Venäjän turnauksiin valinneet. Kansainvälisen kiekkokalenterin uudelleenjärjestäytyminenhän tässä enemmänkin on taustalla. Tällä kaudella pelataan vain kaksi EHT-mallin turnausta, sillä Ruotsin ja Tshekin kinkerit on jätetty ohjelmasta pois. Sotshissa Suomi, Ruotsi, Venäjä ja Tshekki pelaavat maajoukkuekiekkoa turnausmuodossaan viimeistä kertaa ennen MM-kisoja. Lisäksi kun ennen kovin mahdollinen joukkue on kasattu Karjala-turnaukseen, oli se nyt mahdollista vain Venäjän turnaukseen, kun KHL:kin on tauolla.

Näiden turnausten jälkeen MM-kandidaateista on tällä kaudella näkemättä Leijonissa enää Petri Kontiola, Niklas Hagman ja Niko Kapanen.

Jalosen työ on hyvässä aikataulussa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen