Ak Bars Kazania nykyään edustava Justin Azevedo palasi maanantaina tutulle rikospaikalle, kun kanadalainen kohtasi ensimmäistä kertaa Jokerit KHL-kiekon merkeissä.

Edellisen kerran helsinkiläisiä keväällä 2013 kurittanut sentteri myönsi ennen peliä vatsassa pyörineen paljon perhosia ja muita pieneliöitä.

– Pakko myöntää, olin hermostunut ennen ottelua. Oli erikoista palata takaisin Suomeen. Minulla on täältä hyviä muistoja. Meillä oli kaksi vuotta sitten todella hyvä joukkue kasassa, Azevedo hehkutti 4-2-voiton jälkeen SuomiKiekko-sivustolle.

Kamppailussa yhden syöttöpisteen komealla esityöllään napannut kanadalainen myönsi juuri Hartwall Arenasta olevan paljon hyviä muistoja.

– Tykkäsin pelata erityisesti täällä. Täällä on hyvä meno, katsomot nousevat suoraan kentästä alkaen. Tunnelma on sen myötä hyvä.

Moni Pohjois-Amerikassa pitkään pelannut kiekkoilija on päässyt KHL-kiekon pariin yhden tai kahden Suomessa vietetyn kauden jälkeen. Myös Azevedolle Raumalla vietetty mainio vuosi oli tärkeä ennen hyppyä isompien seteleiden sarjaan.

– Uskon niin. Varsinkin noin loistavan kauden jälkeen. Sen avulla pääsin varmasti sille tasolle, että pystyn pelaamaan myös täällä.

”Olen ylpeä, että saan pelata paljon”

Viime kausi oli Azevedolle vielä moninainen. Alkukaudesta roolia ei meinannut tulla juurikaan Lev Prahan nimekkäässä ryhmässä. Kuvaavaa on, ettei sentteri mahtunut syksyllä edes pelaamaan ylivoimaa.

Loppukeväästä herra oli kuitenkin koko KHL:n yksi parhaita pelaajia, kun hän johdatti joukkueensa aina Gagarin Cupin finaaleihin asti. Mutta kun satumainen kausi loppui, selvisi, että joukkue kaatui alta pois.

– Meillä oli loistava joukkue, moni pelasi loistavasti omassa roolissaan. Nautin pelaamisesta todella paljon keväällä. Sitten tapahtui mitä tapahtui, mutta nyt olen täällä. Se on osa jääkiekkoa välillä – toivottavasti pystymme tekemään hyviä juttuja tämän joukkueen kanssa täällä.

Kazanilla on kasassa todella mainio joukkue. Itäisen konferessin kärjessä kieppuvalla ryhmällä riittää laajutta moneen ketjuun.

– Kilpailu vastuusta on hyvää – kunhan pelaamme hyvin joukkueena, uskon meillä olevan hyvät mahdollisuudet pärjätä.

Ja myös henkilökohtaisesti kulkee. Azevedo on jo kahden pisteen päässä viime kauden tehoistaan, kun pelejä on takana vasta reilut puolet runkosarjasta.

– Pidän siitä, että minulla on iso rooli. Pääsen pelaamaan sekä ylivoimaa että miesvajaalla. Olen ylpeä, että saan pelata isoja minuutteja. Pääsen sen avulla väkisinkin paremmin peliin sisälle. Sen myötä oma peli on tuntunut hyvältä alusta alkaen. Nautin paljon pelaamisesta.

Koetko, että olet parempi pelaaja KHL:ään kuin viime kaudella?

– Mitä enemmän pelaa, sitä luonnollisemmalta oma peli tuntuu. Tämä on hyvä sarja, täällä on paljon loistavia pelaajia. Eikä nyt omassakaan kaudessa ole valittamista.

NHL mysteeri

Azevedo ehti Raumalla olon yhteydessä ja sen jälkeen todeta moneen otteeseen, että NHL on vielä tavoite.

Tällä hetkellä ajatukset ovat kuitenkin vain KHL:ssä.

– On vaikea siirtyä muualle. Nautin pelaamisesta täällä paljon. Pitäisin ajatuksesta palata takaisin Pohjois-Amerikkaan, mutta en tiedä milloin se tapahtuu.

– Siihen voi mennä viisi vuotta. Tai sitten en palaa koskaan. Viihdyn erittäin hyvin täällä, en halua ajatella liian pitkälle, kanadalainen kiteytti.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo

Tuoreet sarjataulukot ja kaikki KHL-uutiset löydät ERIKOISSIVULTAMME!