Ilves laittoi Liigan syyspuolikkaan osaltaan nippuun menneenä viikonloppuna. Se päätti syksynsä alavireisesti, sillä neljän viimeisen ottelun pistesaldo oli pyöreä nolla. Tamperelaiset pitävät sarjataulukossa sijaa yhdeksän. Joukkue on samalla sijalla myös piste per ottelu –taulukossa.

Ilves-puolustaja Tommi Kivistö on ollut yksi syksyn valopilkuista. SuomiKiekko-sivusto tapasi Leijonien mukana Sotshin maajoukkueturnaukseen valitun Kivistön ennen miehen matkustamista Venäjälle.

Syksy on Ilveksen osalta paketissa. Miten luonnehdit menneitä kuukausia?

Loppu oli luvattoman huono. Kahdessa viimeisessä pelissä pelasimme todella heikosti. Trendi on menossa alaspäin, mikä ei ole hyvä asia. Suunta on muutettava ylöspäin.

Millä se muuttuu?

Keskustelimme, että jokaisen on otettava enemmän vastuuta ja joukkuekaverit paremmin huomioon. On tehtävä yhdessä asioita. Nyt tuntuu, että emme tällä hetkellä tee niin. Samoin tuntuu, että joissain peleissä jotkin pelaavat hyvin ja jotkin taas jossain toisessa. Tuntuu, että koko joukkue ei ole samassa pelissä samaan aikaan parhaimmillaan.

Ehjän 60-minuuttisen pelaaminen on siis ollut vaikeaa?

Se on ollut työn takana viime aikoina.

”En ole pystynyt auttamaan joukkuetta”

Kivistö edusti Suomea jo keväällä Minskin MM-kisoissa. Syksy toi hyvin sijoittuvalle puolustajalle liigatehot 4+10. Runsaasti ylivoima-aikaa saava Kivistö on joukkueensa ahkerin laukoja 132 kudillaan.

Omien otteidensa ruodinnassa Kivistö pitää saman kriittisen linjan, jolla hän kommentoi joukkueenkin otteita.

Miten kautesi on mennyt henkilökohtaisella tasolla?

Trendi on mennyt joukkueen mukana alaspäin. On tuntunut, että en ole kolmessa viimeisessä pystynyt auttamaan joukkuetta sillä tavalla kuin pystyisin. Suunta on ylöspäin.

Mitä hyvää Ilveksen pelissä on, kun pystytte parhaaseenne?

Se on ollut aktiivista. Olemme liikkuneet, pitäneet kiekkoa ja hallinneet pelejä suurimman osan ajasta. Nyt tuntuu, että pelimme ei ole siellä päinkään.

Onko kyse myös henkimaailman asioista?

Varmaan tässä on kyse siitäkin. Huolellisuus ja kaikki muut asiat siihen liittyvät, mutta ennen kaikkea kun saamme hyvän hengen joukkueen sisään ja sellaista yhdessä tekemisen meininkiä.

”Kojo kommentoi MM-mahdollisuuksiani”

Kivistö pelasi juniori-ikäisenä monet alle 18- ja 20-vuotiaiden MM-kisat, mutta A-maajoukkuedebyyttinsä mies teki ”vasta” 23-vuotiaana viime keväänä. Leijonarupeamasta tulikin miehen osalta pitkä, sillä hän pystyi vakuuttamaan silloisen päävalmentaja Erkka Westerlundin MM-kisoihin valmistavissa maaotteluissa niin, että edusti Suomea myös kisoissa. Kivistö oli myös itse kisoissa hyvä, sillä hän ei missään nimessä vain selviytynyt kaukalossa, vaan pystyi hoitamaan oman roolinsa mallikelpoisesti.

Nyt hän pukee jo toisen kerran Leijonien paidan ylleen, sillä hön oli mukana jo Karjala-turnauksessa. Kari Jalonen valitsi hänet Sotshin turnaukseen poisjääneen Ossi Väänäsen tilalle.

Millä ajatuksilla lähdet Sotshiin?

Pidän aina ilomielin maajoukkuepaitaa päällä. On hienoa päästä taas mukaan. Sinne vaan tekemään parastaan!

Mitä mieltä olet siitä, miten pelasit Karjala-turnauksessa?

Venäjä-peli meni, mutta Ruotsi-pelissä en pystynyt pitämään yllä samaa tasoa.

Tuntuuko kovan tason pitäminen ratkaisevasti vaikeammalta maaotteluissa?

Toki se on haastavampaa, kun vauhti on kovempaa ja vastustajat parempia. Silloin virhemarginaalit ovat pienet. On pidettävä huolta siitä, että on valmis ja pistää parastaan joka vaihdossa.

Olitko jo henkisesti varautunut joulutauon viettoon, kun valinta osuikin kohdalle?

Olin tietoinen asiasta, ja viisumit oli hoidettu. Olen ollut valmistautunut lähtöön, jos sauma tulee.

Olet jo toista kertaa mukana, eli lienet varsin potentiaalinen MM-kisapelaaja.

En päätä sitä. Tätä asiaa pitää ”Kojon” kommentoida.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen