Nuorten Leijonien kokoonpanossa on vihainen mies. Vihainen siksi, että hän ei pystynyt pelaamaan vuosi sitten alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Äkäinenkin siksi, että paikka Pittsburghin NHL-organisaatiossa ei auennut kesän ja syksyn leirien jälkeen.

Tässä vuodenvaihteessa hän aikoo ottaa kaiken takaisin, kun hän vaihtaa KalPan paidan Suomen peliasuun Montrealissa ja Torontossa pelattavissa nuorten MM-kisoissa. Tarkoituksena on kääntää kaikki nuoren miehen sisällä kiehuva näytönhalu maaleiksi ja menestykseksi.

Tämä täynnä näytönhaluja oleva nuori mies on tietenkin Kasperi Kapanen. SuomiKiekko-sivusto otti miehen juttutuokioon joulun alla.

Miten iso tavoite nämä kisat ovat olleet sinulle Pittsburghista paluusi jälkeen?

Tämä on ollut iso juttu. Kun tulin takaisin Pittsburghista, tuli heti mieleen, että kisat tulevat todennäköisesti vastaan. Pelitaidot jäivät viime vuonna näyttämättä ja se, mitä osaan. On hieno juttu, että pojat voittivat, mutta minulle se tuo lisää halua ja energiaa ja pientä aggreakin näyttää kaikille, mihin pystyn. Meillä on hyvä jengi koossa, joten olen todella innoissani.

Haluat varmaankin ottaa ison pelillisen roolin?

Haluan aina ison roolin ja vastuuta pelaamisesta. Tykkään pelata kiekon kanssa, eli minulta odotetaan varmasti tulosta. Uskon, että sitä tulee, kun jaksamme tehdä töitä. Sillä tulee tulosta ja voitamme pelejä.

”Ei tule jättöjä alaspäin”

Kapanen on pelannut Liigaa KalPassa 19 ottelua, ja tehot ovat hyvät: yhdeksän maalia ja seitsemän maalisyöttöä. Kapanen on ollut KalPalle selkeä vahvistus eritoten hyökkäyspäässä, jossa taitavan ja itseluottavaisen hyökkääjän avut pääsevät parhaalla mahdollisella tavalla oikeuksiinsa.

KalPassa mies on joutunut kuitenkin jälleen sopeutumaan pelityyliin, jolla ei Pohjois-Amerikassa pärjää. Suomi ei pelaa Pekka Virran äärimmäiseen kiekkokontrolliin perustuvaa jääkiekkoa.

Miten pelityylisi sopeutuu joukkueen pelitapaan?

Täällä pelataan aika lailla eri tavalla kuin Kuopiossa. Se on vähän erikoinen pelityyli, mutta nopeasti tähänkin sopeutuu. Kisat pelataan pienessä kaukalossa, eli se tulee melkein automaattisesti, että lähdetään ylös nopeasti.

Nyt ei anneta pakki-pakki –syöttöjä ja siitä vielä yhtä jättöä alas. Uskon, että se sopii minulle hyvin, ja minulla on hyvät ketjukaverit. Olen todella innoissani, että päästään pelaamaan Kanadassa!

Millä tavalla sinulle on hyötyä siitä, että olet pelannut Pohjois-Amerikassa aivan hiljattain?

On siitä varmasti hyötyä. Sen tyylinen pelaaminen on vielä selkäytimessä. Välillä lähden Kuopiossakin vielä treeneissä ylös liian aikaisin intoilemaan. Uskon, että siitä on apua. Yritän näyttää esimerkkiä kentällä äijille, jotka eivät ole siellä vielä pelanneet.

Kaikki tajuavat varmasti nopeasti, mitä pienessä kaukalossa pelaaminen vaatii.

”Menen nauttimaan”

Kapanen siis janoaa sitä menestystä, jonka viime hetken loukkaantuminen hänen kohdallaan esti vuosi sitten. Samalla hän on kauden parhaassa näytönpaikassaan, mitä tulee NHL-uran rakentamiseen. Pittsburgh Penguinsin edustajat ovat aivan varmasti paikalla, ja saavat eteensä muutaman kuukauden kypsemmän ja nälkäisemmän Kapasen verrattuna siihen pelaajaan, joka palasi syksyllä teräskaupungista Savoon.

Tuleeko mestaruuden puolustamisesta paineita vai motivaatiota?

Veikkaan, että siitä tulee motivaatiota. Ei siitä kannata ottaa paineita. On hienoa, että Suomi voitti viime vuonna, mutta nyt kaikilla on uudet joukkueet, kuten meilläkin on. Ei siitä pidä stressata.

Itse menen kisoihin nauttimaan. Tulos on sitten, mitä se on, mutta kunhan kaikki jättävät kentälle kaikkensa, ei joukkueelta voi pyytää enempää.

Tämähän on sinullekin varsin suuri henkilökohtainen näytön paikka.

On todellakin. Tämä on isoin turnaus, jossa minä voin tällä hetkellä olla. Näytetään, mihin Kasperi Kapanen pystyy!

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen