Ottelupari: Kärpät-SaiPa

Lähtökohdat: Tiistaina Lappeenrannassa alkavassa puolivälieräkierroksen taisteluparissa SaiPa saa vastaansa Kärpät. Joukkueet kohtasivat muun muassa viime keväänä välierissä, missä Kärpät oli parempi ja eteni finaaleihin.

Joukkueilla on ollut viime aikoina hyvin eriävä kuntopuntari Liigan saralla. SaiPa on hieman viimeisimmissä peleissä pystynyt korjaamaan heikkoa alkukauttaan. Viimeisistä 10 ottelusta se on kuitenkin voittanut vain neljä.

Tällä hetkellä liigassa SaiPa on vasta sijalla 11, kun sillä on kasassa 25 ottelusta 36 pistettä.

Kärpät puolestaan ehti olla jo 7 pelin voittoputkessa ennen kuin se kohtasi kaksi tappiota JYPille ja dramaattisten vaihdeiden jälkeen Bluesille. Kyseiset takaiskut oululaisjoukkue kuitenkin kerkesi kuitata viime viikolla vielä kahdella kotivoitolla HPK:sta ja Pelicansista.

Vahva loppusyksy on nostanut Kärpät jo sarjataulukon toiselle sijalle. 27 ottelusta tilille on napsahtanut 47 pistettä, mikä on sama määrä maalieron turvin kärjessä olevan JYPin kanssa.

CHL:n jatkokierroksille molemmat niin SaiPa kuin Kärpät selvisivät voitettuaan omat alkulohkonsa. SaiPa keräsi kuudesta ottelusta 14 pistettä, Kärpät puolestaan 13.

Ensimmäisellä jatkokierroksella SaiPa kävi ensin häviämässä ensimmäisen osaottelun Geneveä vastaan (2-0), mutta toisessa osaottelussa lappeenrantalaisjoukkue onnistui iskemään varsinaisella peliajalla itsensä kahden maalin johtoasemaan, minkä perään se voitti vielä rangaistuslaukaukset ja eteni jatkoon.

Kärpät puolestaan vei ensimmäisen osaottelun Vienna Capitalsia vastaan kotonaan nimiinsä lukemin 3-1. Myös toisesta osaottelusta se kaivoi voiton, kun se oli parempi 3-2.

Loukkaantumisten saralla Kärpillä on ollut pieniä murheita, kun Leijonia Karjala-turnauksessa edustanut Julius Junttila joutui useammaksi viikoksi sivuun ylävartalovamman vuoksi. SaiPa on puolestaan saanut vetää viime ajat lähestulkoon täysin terveellä joukkueella.

Seuraa heitä:

Juha-Pekka Haataja, Kärpät: Alkukauden aikana jo 15 ottelun maalittomassa putkessa ollut Haataja on kerennyt käydä matkan varrella niin terveenä katsomossa kuin myös vierailemassa myyntihuhujen puolella. Viime aikoina on kuitenkin kulkenut hyvin. Esimerkiksi edellisviikon kahdessa kotiottelussa Haataja takoi taululle peräti tehot 1+4. Yhteensä alkukaudella 25 ottelussa Haataja on kerännyt kasaan pisteet 6+10=16. Haatajan ja hänen tutkaparinsa Ivan Humlin tehoja ja vastuunkantoa Kärpät tarvitseekin, varsinkin kun alkukauden vahvana veturina toiminut kolmosketju on vetänyt hieman hiljaisempaa tahtia maalinteon saralla.

Iiro Tarkki, Kärpät: Kauteen lähdettäessä Kärppien maalivahtiosastolla Tarkin ja Tomi Karhusen uskottiin jakavan vastuuta hyvin tasaisesti. Vaakakuppi on kuitenkin hieman kääntynyt Tarkille, joka on ollut pitkin syksyä hyvin vakuuttava. Ykköstorjujan asema on tullut nimenomaan vahvojen otteiden myötä hänen harteilleen hyvin vankasti. Oli esimerkiksi oululaisjoukkueen seitsemän ottelun voittoputkessa todella iso tukijalka. Kuuluu nykytasolla ollessaan aivan selvästi Liigan parhaimpien veskareiden joukkoon.

Dave Spina, SaiPa: Ailahtelevasti ja nihkeästi alkukauden pelanneen SaiPan riveissä Spina on ollut iso vastuunkantaja jatkuvasti. 25 ottelussa yhdysvaltalaislaituri on kasannut kokoon tehot 13+11=24. Maalitilastossa Spina on tällä hetkellä toisena Ässien Eero Elon jälkeen. CHL:n puolella kahdeksassa ottelussa tähän mennessä Spina on myös ollut iskussa, kun kasassa ovat tehot 4+3=7. Spinan onnistumisia SaiPa ehdottomasti tarvitsee hyvin tiiviisti puolustavaa Kärppiä vastaan. Varsinkin kun maalintekosektorilla leveyttä ei aivan hirveästi ole tarjolla.

Jussi Markkanen, SaiPa: Isona tekijänä SaiPan vahvassa viime kaudessa olleen Markkasen alkukausi on ollut hyvinkin haastava kuten toki koko joukkueen. 19 pelaamastaan ottelusta SaiPa on pystynyt kasaamaan ainoastaan 5 suoraa kolmen pisteen voittoa. Kokenut 39-vuotias veskari on kuitenkin sellainen tekijä, jonka varsinkin nykyhetkillä olisi pystyttävä kannattalemaan lappeenrantalaisjoukkuetta vaikeissa paikoissa. Pystyykö Markkanen siihen esimerkiksi Kärppiä vastaan kahdessa osaottelussa? Vai onko Andreas Bernard se, jolle vastuu lopulta kasaantuu? Ykköstorjujan aseman ei kuitenkaan pitäisi olla iso kysymysmerkki, mutta parempaa vaaditaan ehdottomasti myös Markkaselta itseltä.

Toiset osaottelut ovat vuorossa 9.12. Tsekkaa kaikki otteluparit CHL:n erikoissivustoltamme täältä!

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen