Kanadalaisen superlupauksen, Connor McDavidin, 17, tappelu tiistaina Ontario Hockey Leaguen ottelussa on nostanut Kanadassa valtavan kohun. Syitä myrskyn syntymiseen vesilasiin on parikin kappaletta. Ensimmäinen on nuorten MM-kisat, jotka odottavat kuuden viikon päässä.

Pikkurillinsä murtaneen McDavidin oletetaan olevan sivussa 4-5 viikkoa, joten pitkää valmistautumista kisoihin McDavid ei tule saamaan. Nyt koko kiekkohullu Kanada jännittää lempilapsensa ehtimistä Montrealissa ja Torontossa pelattavaan turnaukseen.

Paikallisen jääkiekkoliiton johto kiirehti kuitenkin keskiviikkona jo vakuuttamaan, että paikkaa pidetään joukkueen tähtipelaajalle auki niin pitkään kuin tarvitsee.

***

Suurempi myrsky ja taisto on kuitenkin käynnistynyt lähinnä sosiaalisessa mediassa liittyen ylipäätään jääkiekkotappeluihin. Keskustelu on ajautunut NHL-pelaajien (nykyisten tai entisten) ja toimittajien väliseksi sapelin heilutukseksi. Twitterissä etenkin Paul Bissonnette ja Krys Barch ovat johtaneet puolustuspuheita tappeluihin liittyen.

Lienee turha mainita sekä Bissonetten että Barchin ansainneen NHL:ssä dollarinsa tappelemalla.

Media on tyrmännyt McDavidin tappelun turhana ja loukkaantumisriskiä turhaan nostavana aktina. Superjuniorin seura, Lake Erie Otters, kiirehti myös keskiviikkona kertomaan, ettei se halua tähtipelaajansa tappelevan. Ja miksi ihmeessä haluaisi?

Etenkin Bissonnette on kuitenkin tiukasti puolustanut pelaajien oikeutta puolustaa itseään. Tähtipelaajien, jotka vielä viime kaudella Phoenixia edustaneen Bissonnetten mukaan, saavat kaukalossa jatkuvasti ”erikoiskohtelua”. Bissonnette on vastannut median olevan kyvytön ymmärtämään asiaa, koska se ei tiedä pelaamisesta mitään.

Mediassa puolestaan on McDavidin tapauksen jälkeen jälleen kerran paikoin kyseenalaistettu koko tappeleminen lajissa. Vancouverilainen kolumnisti Cam Cole kirjoitti torstain Vancouver Sunissa, että amerikkalaisessa jalkapallossa taklaukset ovat paljon kovempia kuin jääkiekossa eikä sielläkään pelaajat ala hakata toisiaan nyrkein. Cole myös vertasi McDavidia Gretzkyyn, joka ei koskaan tapellut.

Cole veti koumnissaan vessasta yleisellä tasolla koko keskustelun tason asian ympärillä Twitterissä.

***

Oli totuus asiassa mikä tahansa, selvää on, että Connor McDavidin tappelusta laajalti syntynyt kohu vei lajia taas yhden askeleen kohti tappeluiden kieltämistä. Ilmapiiri jääkiekkotappeluiden ympärillä muuttuu lajin emämaassa jatkuvasti negatiivisemmaksi. Pitkässä juoksussa median rummutus ei voi olla vaikuttamatta myös liigan päättäjiin.

NHL:ssä seuraavaksi edessä onkin eurooppalaisen mallin käyttöönotto. Se malli, missä tappelusta joutuu suihkuun. Ja kehitystä tähän suuntaan ei mikään enää pysäytä. Ja, kun liiga tämän askeleen ottaa, yhä harvempi valmentaja haluaa nähdä pelaajansa tappelevan.

Huippujääkiekko ei kaipaa väkivaltaa.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala