Helsingin IFK:n voitto Tapparasta tasoitti Liigaa entisestään, sillä kärjessä olevan Lukon ja kahdeksatta sijaa pitävän IFK:n ero on vaivaiset neljä pistettä. HIFK on saalistanut viidestä viime ottelustaan makoisat 11 pistettä.

Joukkueen kultakypärä Teemu Ramstedt on pelannut nuo ottelut piste per peli –tahtia. Tapparan kaadossa Ramstedtin ketju Nikolai Goldobin-Ramstedt-Arttu Luttinen oli Tapparan päädyssä jatkuva uhka. Luttinen ja Ramstedt juonivat myös IFK:n 1-0 –maalin ylivoimalla.

Marraskuun kunniaksi viikset kasvattanut ja ne HIFK:n tunnusvärin omaisesti punaiseksi värjännyt Ramstedt purki SuomiKiekko-sivustolle kauttaan ottelun jälkimainingeissa.

HIFK on ottanut maaottelutauon jälkeen kaksi kotivoittoa. Mihin ne perustuvat?

Olemme saaneet jätkiä pois sairastuvalta, ja se on auttanut. Kenttiin ja ketjuihin on saatu balanssia. Siitä on ollut paljon apua.

Mikä on ollut viime aikoina HIFK:n peli punainen lanka?

Pystymme tällä hetkellä pelaamaan hyvää lätkää kaikilla neljällä kentällä. Se on tärkein juttu. Mikään osa-alue ei vuoda. Maalivahtipelaaminen, puolustus ja hyökkäys toimivat. Erikoistilanteetkin ovat hyvällä tolalla. Kokonaispaketti on hyvä.

Katsellaanko HIFK:ssa sarjataulukkoa tässä vaiheessa kautta?

Aika vähän. Olen koettanut katsella sitä välillä, mutta eihän siitä saa mitään selvää, kun joillain on neljä peliä enemmän kuin muilla! Eihän siitä ota kukaan mitään selvää, että missä ollaan.

”Olen lähellä sitä, mitä haluan”

Ramstedt palasi IFK:n riveihin viime keväänä muutaman vuoden Espoon, Pietarin ja Tukholman kierroksen jälkeen. Jo silloin hän ilmoitti, että tavoitteena on ottaa johtavan keskushyökkääjän rooli omassa kasvattajaseurassa.

Tehojen muodossa hän on huutoonsa vastannut, mutta myös kaukalon ulkopuolella rooli ja ruutu ovat tulleet vallatuiksi. Siitä osoituksena oli mm. kapteenina toimiminen maaottelutaukoa edeltäneessä HIFK-Pelicans –ottelussa.

Tuntuuko siltä, että olet ottanut tuon roolin?

On minulla sellainen tunne. Hieman kun vielä pystyisin parantamaan, niin olisin aika lähellä Liigan huipputasoa. Aika lähellä ollaan jo sitä, mihin haluan.

Mitä muuta johtavan pelaajan rooliin kuuluu kuin tehopisteiden tekeminen?

Se vaatii kokonaisvaltaista pelaamista. Olen päässyt pelaamaan alivoimaakin. Se on tärkeä asia. Molempien suuntien – hyökkäyksen ja puolustuksen – on hoiduttava hyvin. Jokaisella osa-alueella on oltava hyvä. Kentän ulkopuolella on tuettava nuorempia. Sitä on pyrkinyt kehittämään ja olemaan tukena mahdollisimman monelle, varsinkin Nikolaille. Näin on autettava kavereita, se on tärkeää.

Lätynheittäjien ketju

Ramstedt on yksi Liigan taitavimmista senttereistä. Hyökkäyssuuntaan miehen ympärille rakennettu ketju onkin yksi Liigan potentiaalisimmista, joskin Goldobin on saanut pyyhkeitä varsin paljon heikosta puolustuspelaamisestaan.

Ramstedt näytti Tapparaa vastaan moneen otteeseen vahvuuksiaan, pelinrakentamista ja ylivoiman pyörittämistä, mutta laukoi itsekin varsin aktiivisesti. Miehen tärkeys jäällä näkyi siinäkin, että hän oli kentällä ottelun viimeiset 36 sekuntia sen jälkeen, kun Tappara oli kaventanut ja tullut maalin päähän.

Mitä sanot omista otteistasi viime peleissä?

Minulla on hyvä fiilis. Pääsen pelaamaan paljon ja rytmi pysyy koko ajan hyvänä. Kun saa oman peliajan 20 minuuttiin, pysyy pelissä hyvin kiinni. Se on omassa pelityylissäni tärkeää. Ketjukin on pysynyt samana. Olen tykännyt pelata ”Goldin” ja ”Lutin” kanssa. Se auttaa paljon.

Miten oma ja joukkueen pelityylit osuvat yhteen?

En ajattele hirveästi asiaa joukkueen pelityylin kautta. Minulla on omat vahvuuteni, joilla pelaan lätkää. Totta kai pelissä on tietyt asiat, joita kaikkien pitää noudattaa, mutta sitten pitää löytää myös omat paikat, joissa oma luovuus tulee peliin. En muista uraltani sellaista tilannetta, että oma pelityyli olisi este sille, ettei voi toteuttaa omia juttujaan.

Mitä sanot ketjustanne?

Se on aika sopiva yhdistelmä. Tykkään heittää lättyä Nikolain kanssa. Saadaan siitä hyvä fiilis. ”Luti” on hyvä haistelemaan maalipaikkoja ja tekemään töitä molempiin suuntiin.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen