Lahden Pelicansin maalivahtiosastolla on jo parin viimeisen kauden aikana häärinyt sama kaksikko. Jere Myllyniemi ja Janne Juvonen.

Tandem on yhä koossa, vaikkakin nyt syksyn aikana sillä saralla on nähty uusia tuulia.

Alkukaudesta Myllyniemi sai vielä hieman enemmän vastuuta, mutta sitten eteen tuli loukkaantuminen. Se oli taas oiva mahdollisuus Juvoselle, joka oli ehtinyt jäädä aiemmin enemmältikin haistelemaan tuulia kakkosvahdin roolissa.

Esimerkiksi Hannu Aravirran aikana Pelicansissa mentiin hyvin vahvasti nimenomaan Myllyniemen johdolla. Juvonen ei saanut paljoa luottoa tai peliaikaa, vaan Myllyniemi oli se, johon luotettiin tilanteessa kuin tilanteessa.

Mutta nyt, syksyllä 2014, asiaan on tapahtumassa muutos. On toki uusi päävalmentaja, mutta Juvosella on myös alla hyvin varmoja ja vakuuttavia otteita, mitkä keräävät vuolaasti kehuja.

– Hän on saanut hyvän mahdollisuuden ja on todella tarttunut siihen. Hän on ollut erinomainen ja todellakin voi olla tyytyväinen suorituksiin, Pelicansin päävalmentaja Tomi Lämsä sanookin suoraan SuomiKiekko-sivustolle.

– Rutiinitaso, millä Janne tällä hetkellä kiekkoja koppailee, on varmanoloinen. Ei tule turhia irtokiekkoja sun muita, eikä kovin monesti tilanteissa jää niin sanotusti jälkeen. On koko ajan pelin rytmissä hyvin kiinni, pohtii puolestaan Pelicansin maalivahtivalmentaja Toni Pasuri.

Juvonen itse on myös positiivisella kannalla omien suoritustensa suhteen.

– Sitä on yrittänyt nauttia jokaisesta pelistä, mitä on päässyt pelaamaan. Siinä samalla se suorittaminenkin on parantunut, kun on saanut pelejä alle. Ja kyllähän se antaa itseluottamusta, kun se peli on myös siinä kulkenut, 20-vuotias veräjänvahti tuumaa.

Mutta mitä itse asiassa on nyt muuttunut kokonaiskuvassa? Onko hyvien otteiden taustalla ainoastaan kasvanut itseluottamus ja lisääntynyt vastuu tolppien välissä? Vai mitä oikeastaan kulisseissa onkaan viety eteenpäin?

Tavat, fysiikka ja henkinen puoli kuntoon

Juvonen saapui Pelicansiin Jokipoikien juniorijoukkueista kaudelle 2011-2012, jolloin tilille tulivat jo ensimmäiset liigakamppailut. Silloin Juvonen myös kohtasi todella haastavia paikkoja, kun keväällä pudotuspeleissä silloinen lahtelaisjoukkueen päävalmentaja Kai Suikkanen otti hänet kehiin kahteen otteluun ykkösmaalivahdin Niko Hovisen kärsittyä loukkaantumishuolista.

Seuraavalla kaudella Juvonen oli puolestaan mukana nuorten MM-kisoissa. Liigassa pelejä tolppien välissä tippui tilille neljä. Samaan syssyyn vuoroon tulivat myös ensimmäiset Mestis-kamppailut.

Hiljalleen Juvosen odotettiin ottavan jo vastaan myös lisää vastuuta Liigan tasolla. Samalla lahjakkaalla maalivahdilla oli kuitenkin edessä myös isompaa kehittymistä kokonaisvaltaisessa kuvassa ja arjessa.

– Esimerkiksi hänellä oli vähän tapana nukkua kahden tai kolmen tunnin päiväunia, sitten yhden tai kahden aikaan nukkumaan, kun ei nukuttanut päiväunien takia. Kuitenkin tässä eletään urheilijan arkea ihan elämänhallinnallisesti kuin myös ravintopuolta ajatellen. Sillä saralla hänellä on tullut tehtyä nyt iso harppaus ja piti tavallaan tehdäkin, Pasuri avaa taustoja.

– Jos haluaa ammattimaailmassa toimia, niin silloin eivät riitä ne 3-4 tuntia mitkä vietetään hallilla, vaan pitää moni muukin asia hoitaa taustalla hyvin. Oikeastaan viime kevään ja kesän aikana on tapahtunut henkisellä puolella sellaista ihmisenä kasvua. Elämisenhallintaidoissa on ottanut koppia ja siinä on varmasti yksi iso syy myös otteiden takana, päivittäistä yhteistyötä valmentajana tekevä Pasuri jatkaa.

Kuva: Juha Tamminen
Juvonen kerää kehuja viime aikojen otteistaan. Kuva: Juha Tamminen

Henkisen puolen lisäksi myös fyysisellä puolella on tapahtunut kehitystä Pasurin mukaan.

– Kokonaisvaltainen fyysinen harjoittelu on lisääntynyt, esimerkiksi juuri mitä lantion alueelle tehdään. Sieltä kuitenkin iso osa liikkumisesta ja torjumisesta lähtee. Sitä vahvistamalla ja sen liikkuvuuden sekä voimantuottamisen parantamisella ollaan saatu ”Jaskan” vahvasta teknisestä liikkumisesta entistä vahvempaa. Jalat ja lantio kestävät tuottaa liikettä ja kun katsoo sitten tilanteita, niin usein hän on päässyt niissä kunnolla ”alle” kokonaan.

– Silloin se torjuntatyöskentelykin näyttää helpommalta. Ja sen kehittymisen kautta teknillisesti on tullut myös lisää varmuutta.

Pasurilla itsellä on valmentajana useamman vuoden kokemus Juvosen kanssa työskentelystä. Vahvuudet ovatkin hyvin tiedossa.

– Liikkuminen, torjuntatekninen työskentely ja erittäin vahva pelin luku. Nytkin jos miettii, niin viime kausi oli hankala, mutta jos tältä kaudelta kerää videoklippejä kaikista niistä 15-16 ottelusta mitä hän on pelannut, niin ne kertoisivat hyvin samantyyppisestä suorittamisesta. Vielä kun on tässä onnistumisia tullut viime aikoina ja viimeisen kuukauden aikana, niin tietyllä tapaa on tullut sellainen vakiintunut tapa toimia.

Mitä voi odottaa?

Fyysisellä puolella eteenpäinmenoa, henkisellä puolella kasvua. Sitä kautta parempia otteita.

Kaiken yhteenlaskuna on myös tullut varmuutta ja jatkuvuutta.

– Kun kaikki asiat ovat tasapainossa, niin silloin myös se suorittaminen on paljon rennompaa. Koko ajan hän tuossa kuitenkin kasvaa. On roolimalleja ympärillä, mistä ottaa tietoa vastaan ja jossain vaiheessa sitä ottaa sitten sen stepin eteenpäin. Sitä on hiljalleen tullut esille. Ja kyllähän nuo pitkälti itseluottamuskysymyksiä loppupeleissä myös ovat. Kun pelejä ruvetaan ratkomaan ja haluaa esittää hyviä suorituksia, niin silloin ne asiat nousevat esille, Pasuri tiivistää.

Kaiken lopputuloksena suorittaminen onkin noussut hyvälle tasolle. 16 ottelussa torjuntaprosentiksi on muodostunut 91,79 ja päästettyjen maalien keskiarvoksi 2,49.

Se on varsin hyvä saldo, varsinkin huomioiden sen, että miten haastavia aikoja nuorella Pelicansin joukkueella on muuten riittänyt.

– Maaleja ei ole mennyt sillä tavalla ettei olisi pystynyt antamaan joukkueelle mahdollisuutta voittaa. Voittoja vain ei ole hirveästi tullut, Juvonen katsahtaa mennyttä alkukautta.

– Koko ajan se peli on kuitenkin parantanut ja tietysti sitä yrittää parantaa koko ajan. Ei pidä tyytyä siihen, että mitä nyt on, Juvonen lisää.

Mihin sitten vielä hyvin nuorella maalivahdilla onkaan rahkeita? Onko hänestä Liigan tasolla huippuvahdiksi tai isompiin karkeloihin?

Pasuri uskoo positiiviseen tulevaisuuteen hyvin vankasti.

– Nyt kun vahvan pelillisen puolen lisäksi luonne on vahvistunut, niin ne ovat kuitenkin niitä elementtejä, joiden avulla on aineksia nousta ihan huippumaalivahdiksi asti. Fyysinen puoli on sellainen, mitä voi harjoittelemalla kehittää. Siinä kun sitten pelillinen puoli ja luonne ovat vahvoilla kantamilla, niin aihiot lupaavasta maalivahdin alusta kasvamisessa oikeasti huippumaalivahdiksi ovat erittäin hyvät.

Jo hieman lähempää tulevaisuutta katsoessa Juvosen hyvät otteet luovat mainiota tilannetta Pelicansille, varsinkin kun vielä aikanaan loukkaantuneena viime ajat ollut Myllyniemi on jälleen käytettävissä.

– Loistava tilanne niin veskareille kuin joukkueellekin, että on kaksi alkukaudesta hyvin onnistunutta maalivahtia. Kilpailutilanne on reilu ja tasapuolinen. Voi katsella puhtaasti suoritusten mukaan sitä, että kumman sinne maaliin aina laittaa. Sillä tavalla tilanne on hyvä ja tuosta puolesta ei varmasti mikään kiinni jää, maalivahtivalmentaja Pasuri lupailee.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen