Hyvin ailahtelevasti viime aikoina pelannut Kärpät joutui viikonloppuna puolustajien loukkaantumissuman keskelle, kun jo kolmas pelaaja peräpään puolelta joutui sairastuvalle.

Sitä varten oululaisjoukkue hälytti paikalle aiemmin TPS:ssä pätkäsopimuksella mutkan käyneen Arto Laatikaisen.

Debyytti oli luvassa heti tiistaina, kun Kärpillä vastassa oli Ilves. Siinä 34-vuotias Laatikainen oli heti hyvin iso hahmo oululaisjoukkueen puolustuksessa, pelaten heti isot minuutit niin tasakentällisin kuin erikoistilanteiden saralla.

Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki olikin hyvin tyytyväinen siihen, miten debyytti Laatikaisella sujui.

– Kyllähän kaikki jääkiekosta ymmärtävät näkivät tuossa sen, että miten tärkeä panos Laatikaisella oli meidän tekemiseen. Pakin tärkein tehtävä on olla näkymätön, pistää peliä liikkeelle ja puolustaa. Sekin vielä, että miten hienosti hoiti lopussa tärkeät hetket (Lasse) Kukkosen kanssa. Teki vain ja ainoastaan oikeita ratkaisuja, Marjamäki kehaisi Laatikaista SuomiKiekko-sivustolle.

– Hienoa, että saatiin Laatikainen tänne ja vielä se, että pelasi heti tuollaisen pelin, Marjamäki jatkoi.

Marjamäellä ja Laatikaisella on jo valmiiksi paljon yhteistä historiaa Espoosta, kun Marjamäki toimi Bluesissa valmentajana ja Laatikainen peräpään isona lenkkinä.

Sitä kautta myös kuvioihin sisään pääsy oli Laatikaisen mukaan helppoa.

– Kyllä se auttoi ja kiva oli tulla tuohon sisään. Ehkä jotain pientä hienosäätöä on saattanut kuvioihin tulla, mutta hyvin pitkälti samaa systeemeissä on, Laatikainen pohti.

Tutut pohjat auttoivat myös kovasti Laatikaisen henkilökohtaisessa suorittamisessa.

– Ei tarvinnut niin paljoa miettiä kuin esimerkiksi Turussa piti. Silloin tuli mentyä vähän käsijarru päällä. Nyt tuntui kotoisammalta. Ei tarvinnut miettiä liikoja vaan sai pelata menemään vain.

Uudenlaisten tilanteiden edessä

Viimeisimmät vuodet kotoisassa Liigassa ovat olleet vaikeita Laatikaiselle. JYPistä 2011-2012 tarttui mukaan vielä kultaa, mutta sen jälkeen Bluesissa odotukset eivät täyttyneet ja samalla enemmän ja vähemmän Laatikainen oli koko ajan rikki.

Sen myös Kärppien luotsi Marjamäki tiedusti ollen samalla hyvin iloinen siitä, mikä tilanne nyt on.

– Tuli juteltua jo (Kai) Suikkasen ja (Mikko) Haapakosken kanssa ja he sanoivat hänen olevan kovassa kunnossa ja että pelasi hyvin jo TPS:ssä. Hän sanoi itsekin, että ei ole kolmeen vuoteen ollut näin hyvässä kunnossa. Hyvä pelaaja hän on ja toki tiedän sen, että mitä hän parhaimmillaan on. Pari tosi vaikeaa vuotta tuossa ollut, niin onneksi äijä on taas kunnossa.

Yksi asia on kuitenkin hyvin erilainen aiempaan verrattuna. Nimittäin juuri sopimukset. On muutaman pelin pätkää ja nyt kahdeksan ottelun mittainen diili.

Se on tuonut haasteita eniten juuri kaukalon ulkopuolelle.

– Iso juttu toki on se, että perheestä on erossa ja hotellielämää viettää, mikä ei mitään herkkua ole. Mutta se on osa kokonaisuutta ja ei siinä mitään. Turun keikka auttoi jo tämän nykyisen suhteen ja toki, onhan nyt hieman erilaiset kuviot mihin on aiemmin tottunut. Mutta se otetaan vastaan mitä tarjotaan.

Ja nimenomaan vastaanottaminen tapahtuu oikein haasteeseen suhtautumalla.

– Toki turha sitä on miettiä, että mikä tässä se kuvio on. Samanlaista elämää vietellään on sitten koko kauden sopimus tai lyhyempi sopimus. Ei sen suhteen mikään muutu.

Tavoitteet ovat kuitenkin selvillä. Vakituisen paikan nappaaminen.

– Se on lähtökohta tietysti. Mutta ei tässä tarvi mennä kuin peli kerrallaan ja ottaa paras miehestä sitä kautta irti. Turha on enempää miettiä, että missä sitä pelaa näiden pelien jälkeen. Sillä tavalla menee vain perse edellä puuhun, Laatikainen pohtii.

Valmennuksen tai seurajohdon puolelta mitään suurempia ei vielä luvata, vaikka päävalmentaja Marjamäki antaakin viitteitä siitä, että kokenut luutija tuo tarvittavia asioita oululaisjoukkueen takalinjoille.

– Ei haukkailla liikaa, mutta tuommoista kokemusta ja jämäkkyyttä me tuonne takalinjoille tarvitaan. Hänellä on varmasti tavoitteena ottaa pelipaikkaa tuosta, mutta ei siinä sen kummallisempaa, Marjamäki taustoittaa.

– Meillä on kahdeksan pakkia systeemissä valmiiksi ja heidän tilanne edellä toki mennään. Vaikea sanoa tässä vaiheessa vielä mitään jatkon suhteen, urheilutoimenjohtaja Harri Aho puolestaan mietti tulevasta.

Kaiken keskellä Laatikainen etenee kuitenkin vahvasti nauttien. Kovan väännön ja taistelun kautta tullut voitto Ilveksestä tiistaina nostatti kovasti mielialaa niin henkilökohtaisesti kuin ympärilläkin.

– Tuossa sitä huomasi taas sen, että kuinka paljon tätä hommaa rakastaa. Vaikka peli ei niin nätti ollut, niin lopun taistelun kautta saatiin hyvä voitto, minkä jälkeen kopissa on kivaa. Hieno tunne.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen