Leijonien päävalmentaja Kari Jalonen sen itsekin sanoi. Hänen nimityksestään on puolisentoista vuotta, joten on jo aikakin, että mies pääsee viimein valmentamaankin Leijonia. Ensi töikseen Jalonen ei valinnut parasta mahdollista joukkuetta Karjala-turnaukseen.

Jalonen julkisti maanantaina joukkueensa ensi viikon koitokseen. Maajoukkueen ympärillä Jalosen aikakauden alussa paljon aiempaan verrattuna muuttuneita tekijöitä, jotka vaikuttavat toimintaan. Uusiksi mennyt kiekkomaailma ja -kalenteri vaikuttavat suoraan myös joukkueen kokoonpanoon.

Tuoreessa nimilistassa katseet osuvat alakerrassa Ville Lajuseen ja Atte Ohtamaahan. En tarkoita, etteivätkö he kuuluisi Leijoniin. Aiemmin mainitsemani kiekkokalenterin ja pelipäivien uusjako näkyy vain aivan konkreettisesti juuri siinä, keitä Leijonissa ei ole ja Karjala-turnauksessa pelaa.

Lajunen ja Ohtamaa ovat Leijonien ainoat Jokereita edustavat pelaajat. Yhtään Jokereiden hyökkääjää ei joukkueessa ole. Voimmeko väittää, että Juhamatti Aaltonen ja Niko Kapanen olisivat omilla peliesityksillään pudonneet joukkueesta? Jalosella on vielä muistissaan tuoreet kokemukset Kapasesta viime kaudelta, kun Jalonen luotsasi Lev Prahan KHL-finaaleihin ja ylisti SuomiKiekko-sivuston haastattelussa Kapasta. Syy löytyy siis muualta.

Jokerit pelaa KHL:ssä tälläkin viikolla neljä peliä seitsemässä päivässä, matkustaa Podolskista Jaroslavliin, Sotshiin, Moskovaan ja kotiin. Tiistaina vastaan asettuu kotijäällä teräksenluja Metallurg Magnitogorsk. Kuulin julkistustilaisuudessa sivukorvalla Jalosen suusta tulleen lauseenpätkän: ”Westerlundin kanssa on sovittu…”. Kyse on siis Ohtamaan ja Lajusen lisäksi Leijoniin harkittujen jokeripelaajien lepuuttamisesta.

Viisautta.

Muut Jokereiden pelaajat saavat tilaisuutensa MM-näyttöihin vaikkapa Venäjän turnauksessa, jonka aikana KHL on tauolla.

Liigasta Leijoniin pääsi 10 pelaajaa. Se on hyvä määrä. Oman haasteensa Jaloselle tuo se, että näistä valituista peräti kahdeksan miestä (Juha Metsola, Mikko Kousa, Lasse Kukkonen, Tuukka Mäntylä, Julius Junttila, Joonas Kemppainen, Olli Palola ja Jani Tuppurainen) pelaa Champions Hockey Leaguessa vielä turnausviikon tiistaina.

CHL:ssä tulessa ovat samana iltana myös Fribourgin Petteri Wirtanen ja Luleån Kristian Näkyvä ja Lennart Petrell. Näin Leijonat kokoontuu vasta keskiviikkona ensimmäisiin harjoituksiinsa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen