28,05%. Ja 13 pelattua ottelua. Lukon ylivoimasta voi hyvällä syyllä sanoa paljon hyvää, sillä tehokkuus on ollut loistavaa koko alkukauden ajan.

Vaikka pelillisesti taso on ailahdellut alkukaudesta välillä enemmän ja välillä taas hieman vähemmän, on juuri ylivoiman vahvuus pitänyt Lukon kiinni jatkuvasti sarjapisteissä.

Mutta mikä siitä tekee sitten niin hyvän? Miksi homma kulkee niinkin vahvasti mitä se on kulkenut?

Ykkösylivoimassa viivalla häärivä Mikko Kousa pohti aihetta SuomiKiekko-sivustolle.

– Jokainen äijä siinä tietää, että mitä haetaan. Ei mietitä ylivoimaa jotenkin jonkun kuvion kautta, vaan se on intuitiota. Tulee selkärangasta. Kun ammutaan kiekkoja, niin mennään sinne maalille tai kun syötellään, niin syötellään sopivasti. Ei lähdetä mitenkään ylimääräisiä pyörittelemään. Ammutaan ja ammutaan, kyllä se hyvä sieltä tulee, Kousa kertailee jatkaen:

– Mutta täytyy sanoa, että on siinä onneakin mukana, mutta onnihan aina ansaitaan. Vaikka siinä on todella paljon hyvää, niin sanon sen silti, että ei se vielä valmista ole.

– Okei, kyllä me pistetään aika kovalla prosentilla kiekkoa sisään ja jos koko kauden jatketaan näin, niin en mä pistä pahitteeksi, Kousa hymähtää.

Yksinkertainen konsepti siis.

Mutta miten muuten? Millainen kuva Lukon otteista on jäänyt?

– Todella hyvä. Kaikki tietävät hyvin roolinsa ja tekemisessä on hyvä meininki. On sellaista tervettä itsekkyyttä, mutta silti ollaan joukkue. Siinä on todella hyvä balanssi, 26-vuotias puolustaja kehaisee.

Mutta mikään ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Erityisesti viime aikoina Lukon peleissä on nähty runsaasti maaleja kentän molemmissa päissä. Tiistaina Espoossa varsinaisella peliajalla omiin upposi viisi maalia, mikä toistui myös keskiviikkona Oulussa.

– Se meidän peli aaltoilee pelien sisällä. On todella hyviä pätkiä ja sitten tulee vähän heikompia. Pitäisi ottaa vain kuskin paikka ja olla aloitteellinen vaikka johdetaankin. Nytkin esimerkiksi Kärppiä vastaan ruvettiin luopumaan kiekoista ja heittämään turhia rännejä sun muita. Annettiin turhaan kaverille se vallantekoväline.

– Tuollaisesta pitää päästä eroon. Pitää olla kuskin paikalla ja pitää olla aloitteellinen. Ei auta jäädä vain puolustelemaan, vaan pitää myös hyökätä. Vieraissakin, Kousa painottaa.

– Mutta hyvä hommahan tuossa on se, että viisi maalia on paljon. Se kuvastaa sitä, että miten tehokas joukkue meillä on, kun paikkoja tulee, Kousa sanoo viitaten molempiin tiistain ja keskiviikon peleihin, joissa Lukko myös onnistui iskemään samaiset viisi osumaa toiseen päätyyn.

Uutta mukavaa kylää vastaan

Vaikka ikää Kousalla varsinkin puolustajaksi ei ole vielä käytännössä paljoa mitään, on hän nähnyt jo monenmoista kiekkopitäjää, seuraa ja tekemisen tasoa pelaajaurallaan tähän mennessä.

Raumalle Kousa päätyi hieman erinäköisten vastoinkäymisienkin kautta. Tällä kertaa ei omien, vaan kutsu tuli, kun aiemmin seuraan hankittu Jyrki Välivaara päätti lopulta lopettaa uransa erinäköisten vammojen takia.

Silloin loistavia täsmähankintoja kesällä tehnyt Lukko päätti ottaa Kousan riveihin, jolla alla on melkoiseksi pettymykseksi jäänyt kausi Jokereista.

Urallaan pari kertaa hyvin lähellä MM-kisoihin murtautumista tähän mennessä ollut Kousa onkin nyt hyvin erinäköisen ympäristön parissa jos viime vuoteen vertaa.

Mutta se ei haittaa. Enemmänkin ilmassa on aitoa innostuneisuutta.

– Kyl mä itse asiassa olen tykännyt. Todella ystävällistä porukkaa ja hyvin on otettu vastaan. Ei ole ollut mitään ongelmia. Ja kyllä sen aina pelistä näkee sitten, että kun on mukavaa jossain ja viihdyt, niin silloin se pelikin on parempaa.

– Todella innolla olen aloittanut tämän. Nyt vain jatketaan tästä.

Tällä kaudella jos joskus Lukko on hyvin suuri ennakkosuosikki ja oli jo sitä vahvasti ennen kuin pelit lähtivät käyntiin. Joukkue on täynnä kokemusta, mukana on paljon vahvoja roolipelaajia, joiden tukena on kovan tason tekijöitä sekä paljon taitoa, mitä myös Kousa edustaa.

Mestaruus onkin päivän selvästi se ainut tavoite ja se näkyy myös Kousan mielestä arjessa. Tekeminen on hyvin määrätietoista.

– Sitä näkee kyllä. Tiivistytään tuossa koko ajan enemmän ja enemmän. Matka on kuitenkin todella pitkä ja pitää muistaa, että tässä pitää pelata. Kaikki kuitenkin tietävät sen, että meiltä odotetaan paljon ja meitä vastaan tullaan pelaamaan kovaa. Silloin sitä vipua pitää kääntää vielä astetta kovemmalle.

Eikä vahva tekemisen taso rajoitu pelkästään kaukalon sisälle. Lukko on vienyt koko seuran toimintaa ja toiminnan rakennetta vahvasti entistä vahvempaan suuntaan. Viestit kokeneilta, paljon nähneiltä pelaajilta ovat kertoneet paljon.

Kousa on myös vakuuttunut siitä, mitä hän on päässyt tähän mennessä aistimaan.

– Mitä sivusilmällä tuossa on seurannut, niin kaikki panostavat tähän juttuun ja kaikki ovat tässä mukana. Ei ole mitään sellaisia pitkiä kuiluja, vaan yhteisö on todella tiivis. Kaikilla on sama tavoite ja kaikki tietävät tarkasti sen, että mitä haetaan.

Kyseisessä projektissa mukana olemisesta Kousa nauttiikin.

– On todella kivaa olla palanen tätä joukkuetta. Tietää, että kaikki ovat tasavertaisia ja kukaan ei ole kenenkään yläpuolella. Ollaan kaikki samalla lähtöviivalla.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen