Viisi miljoonaa dollaria tästä kaudesta tienaava Tuomo Ruutu on vajonnut New Jersey Devilsin vilttiketjuun. Se kertoo jo siitä, että tällä hetkellä suomalaiskonkarilla on kovin vaikeaa.

Ruutu on aloittanut kautensa luvalla sanoen huonosti. Hän ei tosin ole saanut peliaikaakaan (keskimäärin reilut 8 minuuttia per peli), mutta jos Ruudun otteet pysyvät nykyisellä tasolla, ei peliaikaa ole tulossa jatkossakaan sen enempää. Devilsin hyökkäys ei ole kärkensä osalta kaikkein terävin NHL:ssä, mutta hyökkäysosaston tason laajuudessa New Jerseyn pakka yltää NHL:n kärkipäähän. Keskitaso on Devilsin hyökkäyksessä monia NHL-seuroja korkeampi.

– En ole pelannut hyvin. Yksi hyvä vaihto siellä täällä, ja loput vaihdot ovat olleet huonoja, Ruutu itse sanoi alkukaudestaan NJ.comin haastattelussa.

Päänvaivaa Devilsille aiheuttaa Ruudun sopimuksessa oleva No-Movement-Clause (NMC). Ruutua ei voida liikuttaa mihinkään, jos hän ei itse sitä halua. Ruudun sopimusta on jäljellä tämä ja ensi kausi. Ensi kesänä ei ole enää mahdollista ostaa ulos pelaajia siten, että heistä ei jäisi merkintää seuran palkkakattoon. Eikä Ruudun ulosostaminen ensi kesänä välttämättä muutenkaan olisi Devilsin kannalta kannattavaa. Helpompaa seuralle on antaa suomalaisen pelata sopimuksen viimeinen kausi pois ja sen jälkeen New Jerseylle ei jäisi enää velvoitteita Ruutua kohtaan.

– Pelini onnistuminen on kiinni pienistä asioista. Minun täytyy yrittää pitää kiekkoa hallussa enemmän ja luoda enemmän maalintekopaikkoja. Toivon mukaan pystyn myös tekemään enemmän maaleja, Ruutu itse analysoi sitä, miten hän saisi pelirytminsä takaisin.

Ruutu oli Carolinassa erittäin pidetty pelaaja aikoinaan. Sitten hänen pelinsä alkoi luisua alamäkeen Hurricanesin paidassa. Jo viime kauden aikana NHL-piireissä pohdittiin, että Ruudun NMC-pykälän sisältävä kallispalkkainen sopimus olisi lähes mahdotonta saada siirrettyä pois palkkalistoilta. Carolina kuitenkin onnistui kauppaamaan Ruudun New Jerseyn riveihin. Osittain siksi, että Hurricanes oli valmis maksamaan 20 prosenttia suomalaisen palkasta.

Sotshin olympialaisissa tulleiden tehojen ja itseluottamusboostin ansiosta Ruutu pystyi tehtailemaan Devilsissä loppukaudesta 19 ottelussa yhdeksän tehopistettä. Ruutu lähti tähän kauteen tavoitteenaan voittaa Stanley Cup, mutta nyt hänen otteissa heijastuu se, että viime kevään mahdollisesta itseluottamusboostista ei ole jäljellä paljon mitään.

Ruudun kohtalo on oikeastaan tietyllä tapaa kohtalaisen karu: siirtohuhuista siirron kohteeksi, uusi alku, uudet tarinat, mutta kun jo tarinan ensimmäisten lukujen aikana on vaikeuksia, on itseluottamus mennyttä.

Jordin Tootoon loukkaantuminen tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa voi avata Ruudulle jälleen portit Devilsin pelaavaan kokoonpanoon. Pikkuhiljaa tuloksia olisi kuitenkin tultava. Katsomokomennuksen pitäisi motivoida Ruutua, mutta kunhan ei kävisi niin, että poppariosasto vei loputkin rippeet suomalaisen itseluottamuksesta…

Tätä menoa luvassa voi olla pitkät kaksi kautta niin Ruudulle kuin Devilsille.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu