Kärpät julkisti tiistaina napanneensa riveihinsä tutun pelaajan, kun viime keväänä mestaruutta oululaisseuran paidassa juhlinut Esa Pirnes palaa takaisin joukkueen vahvuuteen.

Hieman yllättävä pykälä kuitenkin mahtui tuoreeseen yhteistyökuvioon, sillä sopimuksessa on mukana kuukauden koeaika.

Kokenut sentteri ei kuitenkaan koe asiaa mitenkään negatiivisena.

– Totta kai sitä aluksi mietti, että suoraan tulisi koko kaudeksi, mutta onhan tässä omat kysymysmerkit sen suhteen, kun ei ole pelannut missään alkukaudella ja ei ole ollut minkään seuran mukana, niin onhan tämä ihan jees. En koe sitä mitenkään erikoisena siinä. Ei mun ylpeys siitä kärsi vaan päinvastoin. Jos pelaan hyvin, niin sitten voidaan jo tyyliin parin viikon jälkeen sanoa, että pysyn täällä, Pirnes pohdiskeli.

– Tämä on reilu tilanne molemmille. Heillä oli tarve ja minulla ei ollut sopimusta, niin olin ilman muuta halukas tulemaan tänne. Ei se haittaa ollenkaan, Pirnes jatkoi.

Sopimusta vääntämässä olleen Kärppien urheilutoimenjohtajan Harri Ahon mukaan koeaika ei ollut täysin yksipuolinen ajatus Pirneksen kohdalla.

– Molempien osapuolien tahtotila. Halutaan varmistaa se, että kaikki on esimerkiksi kunnossa tuon nilkkavamman jälkeen, Aho sanoi.

Pirneksellä löydettiin kauden päättymisen jälkeen nilkasta murtuma, mitä hän kävi nopeasti leikkauttamassa. Sen jälkeen harjoittelu on painottunut niin sanotuille NHL-jäille.

– Se oli hyvää harjoittelua. Ensin oli NHL-jätkät mukana ja kun he lähtivät sitten, niin sen jälkeen oli vähän sellainen ryhmä rämä vetämässä. (Ville) Leino oli viikon tuossa ja muitakin ammattimiehiä mukana, (Hannu) Pikkaraista, (Arto) Laatikaista, (Jarkko) Ruutua ja (Niko) Hovinen ollut maalissa sekä ”Kojo” (maajoukkueen päävalmentaja Kari Jalonen) vetämässä niitä reenejä.

– 4-5 kertaa viikossa on tullut oltua siellä jäällä ja muut jutut päälle, että kyllä tässä ihan hyvässä kunnossa ollaan. Sen kuitenkin tiesin, että jos tulee soitto, niin se on nopea käsky sitten. Kaudet ovat kuitenkin alkaneet, niin pitää olla heti pelikunnossa, eikä ole varaa jäädä laakereille lepäämään.

– Kyllä tässä kunnossa ollaan, ei pitäisi olla ongelmaa, Pirnes vakuuttaa.

Askiin nopeasti

Tosissaan ihmettelylle ei paljoa aikaa jää, sillä 37-vuotias sentteri liittyy Kärppien mukaan hyvin nopealla aikataululla.

– Tarkoitus on, että pelaa keskiviikkona Lukkoa vastaan, urheilutoimenjohtaja Aho sanoi, mihin Pirnes oli myös samalla kannalla.

– Olin valmis pelaamaan jo tässä tiistain TPS-pelissä, mutta saatiin vasta tuossa 12 aikaan hommat selväksi. Eihän se tarkoitus ole, että keskiviikkona pelaan.

Ylipäätänsä Kärppiin tuloon liittynyt kuvio oli hyvin nopea aikataulultaan.

– Loppuviikosta tuli vähän kyselyä, että mikä mulla on tilanne. Viikonloppuna ei vielä oikeastaan tapahtunut juuri mitään, mutta sitten maanantaina hommat sovittiin ja tuli selvyys niistä, Pirnes avasi prosessia.

Hyppäys on kuitenkin helpompi jos vertaa täysin uuteen joukkueeseen menemistä.

– Systeemit ovat tutut, vaikka tietenkin tuossa on jonkun verran uusia kavereita mukana. Pitkä kesäloma on vietetty, mutta nyt vain luistimet jalkaan ja menoksi.

Kysyntää Pirneksen palveluksille Kärpillä tosissaan on, sillä oululaisjoukkueen sentteriosasto on ollut alkukaudesta todella riekaleinen. Kanadalaisflopin Nicolas Deschampsin lähdön jälkeen paikkoja on ollut vielä enemmän auki.

Pirnes ei kuitenkaan ota paineita siitä, että hänen olisi oltava heti ison roolin kantaja.

– Luotan siihen, että kun paikat ovat kunnossa ja pääsee hyvin peleihin mukaan, niin pystyy sen oman roolin sitten hoitamaan. Se on ”Laten” (päävalmentaja Lauri Marjamäki) päätös, että onko se tontti ykkös- vai kakkos- vai kolmos- vai nelossentteri vai mikä. Jos halutaan menestyä, niin olen valmis mihin rooliin vain. Uskon, että pystyn tuomaan sellaista rauhallisuutta, kokemusta ja moniosaamista tuohon joukkueeseen.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen