Viime keväänä mestaruutta juhlimaan päässeellä Kärpillä alkukausi on mennyt Liigassa hyvinkin vaihtelevissa merkeissä.

Aivan viimeisimpinä hetkinä tuulet ovat olleet kuitenkin sen suuntaiset, että parempaa on edessä.

Pelillisessä petrausliikkeessä Kärpillä on ollut esillä erityisesti yksi ketju, joka on pelannut hyvin vahvasti koko ajan niin harjoituspeleissä, CHL:ssä kuin Liigassakin.

Kyseessä on Kärppien kolmosvitjana yleensä viilettävä Julius Junttilan, Joonas Kemppaisen ja Joonas Donskoin yhdistelmä, joka oli merkittävässä asemassa myös siinä, miksi Kärpät oli jo viime kaudella niin leveä tulivoimaltaan ja lopulta Liigan paras joukkue.

Vahva meno on jatkunut viime kaudesta tutulla yhdistelmällä.

– Onhan tuo ihan hirveässä iskussa tuo ketju. Pelaa kyllä loistavaa lätkää, Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki kehaisee SuomiKiekko-sivustolle.

– Esimerkiksi tässä tuoreimmassa CHL-pelissä voittivat ketjuna maalipaikat 14-0 ja tekivät molemmat maalit varsinaisella peliajalla. Kyllä he kantavat tällä hetkellä meitä aika hyvin, Marjamäki jatkaa ketjun painoarvosta.

Vanhat pohjat nousevat menestyksen syyksi myös ketjun sisältä tulevista omista analyyseistä. Vaikka aivan suurimmissa valokeilassa ketju ei aina viiletä, oli se jo viime kaudella jopa pelillinen moottori Kärpille.

Ketjussa esille nousevat nykyisen kärppäkiekon ominaispiirteet, taito, nopeus ja sitoutumisen taso ylipäätänsä myös puolustuspelaamiseen. Ketju pystyy pitämään paineen jatkuvasti vastustajan päädyssä nimenomaan jo vahvan yhteispelaamisen myötä. Samalla esille nousevat toki myös henkilökohtaiset taidot, mikä luo kakusta hyvin mielenkiintoisen.

Peli on nopeasti näyttänyt ketjun osalta hyvin valmiilta, vaikka ympärillä moni asia onkin ollut enemmän ja vähemmän mutkallaan.

– Kaikki olivat tuossa mukana jo viime kaudella, niin se joukkueen pelitapa on aika hyvin tuolla selkärangassa. Yritetään sillä tavalla näyttää esimerkkiä siitä, että miten pitää pelata. Ja totta kai se helpottaa, kun on tutut kaverit rinnalla ja tietää, että mitä he tekevät. Se on jo ylipäätänsä hyvä lähtökohta ja yritetään vain pitää työmoraali mahdollisimman korkeana, varsinkin CHL-peleissä erittäin tehokkaana tähän mennessä ollut Donskoi pohtii.

– Peli toimii viisikkona hyvin, koska pelataan hyvin yhteen ja saadaan luotua maalintekopaikkoja. Hyvää se peli on ollut tähän mennessä, Donskoi myöntää tyytyväisenä.

Kolmikosta Junttila on iskenyt kuudessa liigapelissä tähän mennessä tehot 3+2, Kemppainen 2+3 ja Donskoi 1+1. Jälkimmäisenä mainittu Donskoi on taas iskenyt CHL:ssä viidessä ottelussa tehot 3+3.

Mutta tyytyväisyys tappaa kehityksen, niin kuin muun muassa Teemu Selänne on tykännyt todeta. Työtä riittää myös Donskoin ja kumppaneiden ketjulla, vaikka se tällä hetkellä pelaakin hyvin valmista kiekkoa.

– Maalille meidän pitäisi vielä pikkuisen paremmin päästä. Totta kai avainjuttuna on samalla se, että saadaan pitkiä hyökkäyksiä, mutta välillä ne jäävät ihan pikkuisen liikaa laidoille. Se vähän näyttää siltä, että hallitaan koko ajan, mutta pitäisi vain kiekottomana ajaa paremmin sinne maalille ja ehkä pelata samalla vielä viivankin kautta enemmän. Tehdä ylipäätänsä hieman simppelimpää siitä pelistä vielä, ettei aina haettaisi vain takatolpille tyhjiin. Laukauksiin painopistettä enemmän, Donskoi käy läpi ajatuksiaan.

Eteenpäin joukkueena

Kärpät onnistui katkaisemaan viime lauantaina kolmen ottelun mittaisen tappioputken, kun Espoo Blues kaatui kotona. Sitä seurasi jatkoaikavoitto keskiviikkona Kosicea vastaan CHL:ssä, mikä takasi sen, että oululaisjoukkue pääsee hyvistä asetelmista kamppailemaan lohkovoitosta parin viikon lukuttua.

Viimeisimmät ottelut ovat tarjonneet niin hyvää kuin sellaisia asioita, joissa kehitettävää riittää.

– Se tapa, miten pelataan, on ollut pikkuisen hakemisen alla, niin nyt se sitten rupeaa olemaan sellaista tiivistä ja ylipäätänsä sen näköistä kiekkoa, mitä sen pitääkin olla. Toki muutama peli nyt on ollut niin tässä, että ei ole tarvinnut kuin käydä meidän päässä ja kiekko on ollut repussa. Sitä meidän pitää tietenkin parantaa, päävalmentaja Marjamäki summaa.

– Viisikot pysyvät nyt paremmin kasassa ja samalla ei oteta taas niin paljoa jäähyjä kuin mitä aiemmin. Ja kun viisikko on kasassa, niin silloin saadaan sellaista meidän prässipeliä paremmin rullaamaan, Marjamäki jatkaa miettien sitä, missä Kärpät on eniten mennyt eteenpäin viime aikoina.

Samalla kannalla on myös Donskoi.

– Tuntuu, että se peli pysyy nyt paremmin kasassa. Toki vastustajan maalit tässä tuoreimmassakin pelissä tulivat menetyksistä, mistä meidän pitää kasvaa pois. Sellaisia turhia maaleja menee vielä.

– Mutta kyllä se peli menee mun mielestä parempaan suuntaan koko ajan. Tässä on uusia pelaajia mukana ja ottaa aina oman aikansa, että pelitapa iskostuu niin, että se on myös siellä takaraivossa eikä sitä tarvitse miettiä koko ajan.

Kehitys on konkretisoitunut vahvasti kentällä, minkä Donskoi on aistinut. Mutta ilmaiseksi se ei ole tullut, vaan takana on ollut paljon arjen askareita.

– Paljon olemme käyneet asioita läpi videolla ja se on helpottanut. Pikku hiljaa aletaan olla koko joukkueena samalla sivulla. Se myös näkyy siellä kentällä.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen