Liigakausi huipentuu upealla tavalla, kun Kärpät ja Tappara pelaavat seitsemännen finaaliottelun lauantaina Oulussa.

Hyvin värikäs ja monia draamakäänteitä sisältänyt sarja eteni lauantain peliin, kun Kärpät onnistui voittamaan perjantaina Tampereella kirvesrinnat lukemien oltua oululaisjoukkueen hyväksi 3-2.

Kiekkoministeri Ilari Savonen naputtaa viisi pointtia illan ottelua varten juuri siltä kannalta, mitkä ovat avainasioita paremmuuden kannalta, sekä mitä ehdottomasti kannattaa tarkkailla legendaarisessa game sevenissä.

1. Hetkessä eläminen

– Kaikki kulminoituu nyt täysin yhteen peliin, kolmeen 20 minuutin erään ja sitä rataa. Nyt ei alitajunta karkaa millään mihinkään isomman miettimiseen. Panos on niin täysin selvä kuin se olla ja saattaa. Hyvällä pelillä mahdollisuudet mestaruuteen ovat olemassa, huonolla ne karkaavat. Kaikki kuitenkin kulminoituu juuri pointin otsikkoon, hetkessä elämiseen. Esimerkiksi kliseiset momentumit ovat niin avaintekijöitä näissä tiukoissa kamppailuissa. Kärpät käytti ne pikkuisen vielä paremmin perjantaina, kun taas Tappara teki sitä paremmin sarjan alkupuoliskolla. Kärpissä on painotettu koko kauden ajan päivä kerrallaan -mentaliteettiä ja joukkue onkin kuin kotonaan tässä tilanteessa. Mutta kuinka hyvin Tappara onnistuu tässä? Pystyvätkö Jukka Rautakorven joukot reagoimaan muuttuviin tilanteisiin muutamaa aiempaa peliä paremmin? Pystyvätkö kirvesrinnat olemaan vielä asteen verran enemmän pelin ytimessä? Isoja kysymyksiä.

2. Painetilan käsittely

– Ja jos hetkessä eläminen nousee isoksi teemaksi, on esimerkiksi sopivan rentouden löytäminen avainjuttu ehdottomasti seitsemännessä finaalissa. Kärpillä takana on varmasti todella äänekäs ja suorastaan hurmiossa oleva kotiyleisö, joka lieveilmiönä tulee varmasti antamaan todella kovaa painetta myös esimerkiksi ottelun tuomaristolle. Saako Kärpät sieltä hyötyä käyttöönsä? Entä mitä jos haasteita tulee eteen, nousevatko paineet silloin liian suuriksi? Kärpissä on paljon pelaajia, jotka ovat pelaajaurallaan voittaneet SM-liigassakin mestaruuksia ja ylipäätänsä kokemusta tältä saralta on Tapparaa enemmän. Samalla oululaisjoukkue on noussut pitkältä takaa-ajomatkalta jo rinnalle. Näkyykö se lauantain pelissä? Pystyykö Tappara löytämään tarvittavaa pelirohkeutta?

3. Katseet kohdisuvat maalivahteihin

– Perjantain pelin jälkeen on paljon kohistu muun muassa Tapparan Juha Metsolaan kohdistuneista syytöksistä heikon pelin suhteen. Metsola ei pystynyt takaamaan joukkueelleen voiton avaimia perjantaina, kun taas Tomi Karhunen pystyi. Maalivahtien taistossa ero oli lopulta selkeä Karhuselle. Ja siihen kuitenkin tämäkin kamppailu pitkälti ratkeaa. Kumpi maalivahdeista on kuumempi, kumpi pystyy luomaan rauhallisuutta paremmin otteillaan ja kumpi tekee yksinkertaisesti vähemmän virheitä? Karhunen on hiljalleen noussut koko sarjan ykkösvahdiksi ohi Metsolan. Mutta vielä Metsolalla on aikaa kääntää tilannetta. Mutta pystyykö Metsola vielä siihen? Onko epäonnistumisen jälkeen vielä kykyä nousta isoksi sankariksi? Puolustamisen suhteen joukkueet ovat kohtuullisen samalla viivalla. Molemmat joukkueet pystyvät takaamaan maalivahdeille vähintäänkin kohtuulliset ”oltavat”. Se viisikkojen takana tapahtuva työskentely tolppien välissä, se vain korostuu näissä äärimmäisen kovissa ja tiukoissa väännöissä.

4. Johtavien pelaajien vastuu

– Johtavat pelaajat tulevat olemaan ihan samalla tavalla valokeilassa kuin maalivahdit. Viimeisimmissä kamppailuissa Kärppien puolelta nämä herrat ovat onnistuneet paremmin, vaikka esimerkiksi tuuriakin on ollut mukana. Tapparalla taas avainpelaajien taso on heitellyt. Mihin Pekka Jormakka, Jan-Mikael Järvinen ja Olli Palola nyt pystyvät? He ovat kuitenkin niin isoja avainlenkkejä Tapparan hyökkäämisen saralla tässä sarjassa, että mikäli Tappara haluaa lauantaina voittaa, on heidän yksinkertaisesti lyötävä tehoja tauluun. Ykkösketju Jukka Voutilaisen ja Kristian Kuuselan johdolla kannatteli kirvesrintoja perjantaina, mutta sekään ei riittänyt. Kärpillä taas avainasemassa ovat olleet erityisesti kakkosvitja ja kolmosketju, joka on ollut pelillisesti jopa paras ketju tässä sarjassa. Siihen päälle aseena on esimerkiksi pudotuspelien pistepörssiä johtava Mika Pyörälä. Molemmilla laadukkaita pelaajia riittää, mutta kuka näistä johtavista pelaajista sitten ottaa sitä vastuuta tosissaan? Onko tämä Liigan ykköstähden Juhamatti Aaltosen näytös? Vai pystyykö Tapparan riveistä Rautakorven tiukasta sapluunasta nousemaan esille juonikkuutta ja pelirohkeuden kautta vahvoja hyökkäyspään suorituksia?

5. Erikoistilanteiden vaakakuppi

– Jos viidellä viittä vastaan -pelissä Kärpät on ollut hieman edellä sarjan aikana, on erikoistilanteiden puolella Tappara ollut ehkä kuitenkin aavistuksen verran edellä. Vaikka Kärpät sai perjantaina kovasti tulosta aikaan ylivoimalla, on ylipäätänsä ylivoimapelin vaarallisuus ollut selvästi Tapparalla parempi. Kärpillä taas alivoimapelaaminen on heitellyt kovasti. Sarjan alussa se oli välillä jopa umpisurkeaa, kun taas keskivaiheilla se parantui, mutta nyt taas sieltä esille on noussut huolestuttavia asioita. Tuomarit ovat kovan paineen alla ja varmaa on se, että ylivoimia tullaan näkemään lauantaina. Näissäkin se terävyys ja ylipäätänsä ratkaisuhalukkuus nousevat esille. Tapparalla ylivoimalla asiat ovat olleet kunnossa ja siellä heillä on löytynyt oikein toimivat yhdistelmät kasaan. On Nick Baileniä, on Järvisen juonikkuuden kautta rakentuvia paikkoja, on paljon hyviä laukojia. Jäähyilyyn kotijoukkue Kärpillä ei missään nimessä lauantaina ole varaa, sillä juuri sieltä kumpuaa se Tapparan iso mahdollisuus. Varmasti perjantainkin pelin jälkeen erikoistilanteiden osalta on molemmissa leireissä käyty vielä läpi eri asioita. Mutta kummalla sitten tuo puoli on paremmassa iskussa ratkaisevassa ottelussa? Tuon puolen hyötymerkitystä koko lopputulosta ajatellen ei tarvitse kuitenkaan sen enempää korostaa. Se on huikean iso.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen