Teemu Selänne on kaupattu NHL-urallaan kahdesti kesken kauden toiseen joukkueeseen. Helmikuun 7. päivä vuonna 1996 Winnipeg Jets kauppasi Selänteen yllättäen Mighty Ducks of Anaheimiin.

Anaheim sai kaupassa Selänteen lisäksi oikeudet Marc Chouinardiin sekä neljännen kierroksen varausvuoron. Jets sai puolestaan kolmannen kierroksen varauksen, sentteri Chad Kilgerin sekä puolustaja Oleg Tverdovskyn.

Maaliskuun 3. päivä 2001 Anaheim puolestaan kauppasi Selänteen San Joseen, mistä se sai vaihdossa hyökkääjä Jeff Friesenin, maalivahti Steve Shieldsin sekä kolmannen kierroksen varausvuoron.

”Haluatko lähteä”

Mutta Selänteen uralla on ollut myös läheltä piti-tilanteita. Selänteen viimeisellä kaudella San Josessa (2002-03) GM Dean Lombardi alkoi kaupata avainpelaajiaan ja myös Selänne oli lähellä tulla kaupatuksi.

– Sieltä lähti silloin Owen Nolan, Mike Ricci, Marcus Ragnarsson ja kumppanit, kun Lombardi alkoi myydä jätkiä. Sitten se kysyi multakin, haluanko lähteä, että sanot vaan, minne haluat. Ottajia kuulemma oli mielin määrin, Selänne muistelee SuomiKiekko-sivustolle.

Selänteen on joidenkin tarinoiden mukaan kerrottu tuolloin kieltäytyneen menemästä New Jerseeyn.

– Ei mulle kyllä mitään joukkuetta silloin tarjottu. Mietin kyllä asiaa, mutta en sitten halunnut lähteä mihinkään, Selänne sanoo.

”Kaikki peliin”

Toinen läheltä piti-tilanne Selänteen uralla oli kaudella 2010-11 Anaheimissa. Ducksin GM Bob Murray halusi tarjota uraansa silloinkin lopettamassa olleelle Selänteelle mahdollisuuden yrittää vielä voittaa.

– Murray kysyi multa kuukausi ennen siirtorajan umpeutumista, kun oltiin kymmenen pinnaa pleijareista, että haluatko mennä muualle, missä on mahdollisuus voittaa. Sovittiin sitten, että katsotaan siirtorajalla asiaa, Selänne muistaa.

– No, sillä hetkellä sitten, kun olisi pitänyt tehdä siirto, oltiin kaksi pinnaa enää viivasta. Sit mä totesin, että nyt laitetaan kaikki peliin Anaheimissa. En halunnut jättää kesken. Pudotuspelipaikka taisi lopulta jäädä kiinni pinnasta tai kahdesta, Selänne hymähtää hymyillen.

Tommi Seppälä, Anaheim
Twitter: TommiSeppala