Teuvo Teräväisen kaudesta ei ole puuttunut käänteitä, menestystä, aallonpohjia, eikä lentomaileja. Nuori sentteri on johtanut Suomen alle 20-vuotiaiden maailmanmestariksi, pudonnut Jokereiden mukana ns. säälipleijareissa ja debytoinut NHL:ssä.

Nyt nuoren miehen NHL-seura Chicago Blackhawks taistelee NHL:n pudotuspeleissä ja on siellä jo kahdeksan parhaan joukossa. Teräväinen itse tavoittelee paikkaan miesten MM-kisajoukkueeseen.

On siis syytä kysyä, mitä ajatuksia Teräväinen pyörittelee näinä päivinä päässään.

Mitä ajattelet siitä, että olet Leijonien mukana etkä Chicagossa?

– Minulla on mielessäni ihan hyviä ajatuksia siinä mielessä, että ainakin saan pelata jääkiekkoa tässä vaiheessa kautta. Monet ovat jo kesälomilla.

– Olen onnekas, kun saan taistella paikasta MM-kisoissa. Jos en pääsisi Chicagossa pelaamaan, joutuisin vain treenaamaan. Tämä on hieno mahdollisuus minulle.

Millaisia neuvotteluja kävit seuran kanssa sinne jäämisestä ja lähtemisestä?

– Pelasin viimeiset pelit AHL:ssä. Jos joukkue ei pääse pudotuspeleihin, menee yleensä osa pelaajista Chicagoon treenaamaan ja ikään kuin varalle. Puhuimme siitä, että onko minulle käyttöä, ja pääsisinkö pelaamaan.

– Katsoimme, että on parempi lähteä tänne. Tämä tekee minulle hyvää. Jos pääsen MM-kisoihin, on se kehitykseni kannalta parempi juttu kuin se, että kyttäisin pelipaikkaa NHL:ssä.

Miltä ensimmäiset maaottelut tuntuivat?

– Ihan hyvältä. Ensimmäinen peli meni hyvin, ja toinen oli vähän huonompi. Pääsin hyvin joukkueeseen ja Erkan pelityyliin sisään. Olen hyvillä mielin.

Oliko jopa yllätys, että se ensimmäinen peli meni niin sujuvasti?

– No en tiedä, oliko se niin sujuva… Sain pari onnenkantamoista ja pari pinnaa. Kokonaisuutena peli oli ihan ok. Aina pitää vaan pelata paremmin. Sanotaan näin, että oli ok, mutta se ei riitä.

”Valmentaja käski laukoa”

Teräväinen pelasi NHL:ssä lopulta kolme ottelua. Pistetili ei auennut, mutta keskushyökkääjän Chicagossa käyntiä ei voinut olla huomaamatta.

Paikallinen sanomalehti teki mm. miehestä kuvamanipulaation, jossa Teräväisen selkään oltiin ripustettu Teräsmiehen viittaa muistuttava kaapu. Pohjois-Amerikan kiekkomedia halusi isoja paloja miljoonakaupungin suurseuran huippulupauksesta.

Teräväinen itse kommentoi Teräsmies-kuvaa Suomessa hymähdyksellä: ”Aikamoista.”

Mitä kaikkea Amerikasta jäi konkreettisesti omaan peliisi?

– Suoraviivaisuutta toitotettiin ja haluttiin paljon laukauksia. En tainnut saada parissa ensimmäisessä pelissä yhtään vetoa maalia kohti.

– Sitten valmentaja sanoi, että pitää laukoa. Seuraavassa tulikin 3-4 vetoa. Kyllä sen pelityylin aina oppii. Kun siellä pelaa, alkaa itsekin muuntautua.

Jännittikö ensimmäinen NHL-ottelu?

– Kyllä eka peli aina jännittää. Siinä oli kovaa mediamyllerrystäkin ja kaikkea muuta. En koittanut hirveästi miettiä sitä, mutta uusi paikka, uudet kujeet ja uusi sarja vähän jännittivät.

– Jääkiekko on aika samanlaista kaikkialla. Pohjois-Amerikassa se on paljon suoraviivaisempaa. Kaukalo taas on siellä pienempi, ja se vaikuttaa peliin. Koitan aina muuttaa omaa peliäni sen mukaan, missä olenkin.

”Jos pääsen pelaamaan…”

Teräväinen debytoi siis A-maajoukkueessa hyvin ja tehokkaasti. Nyt Leijonissa on pelaajia mukana selvästi enemmän kuin mitä yhteen otteluun mahtuu.

Siksi jopa Teräväinen on epävarma siitä, mahtuuko hän kokoonpanoon vappuna Venäjää vastaan.

Millaista turnausviikonloppua kaiken kaikkiaan odotat?

– Koitan ensin saada paikan kokoonpanoon. Jos pääsen pelaamaan, niin yritän pelata hyvin ja auttaa joukkuetta voittamaan. Yritämme kehittää joukkueen peliä, ja itse yritän oppia tuntemaan meidän äijiä paremmin. Yritetään pitää hauskaa.

Millaisen roolin tarvitsisit, että saat annettua parhaat mahdolliset MM-näytöt?

– Jos pääsen pelaamaan, niin on sama, että missä pelaan. Yritän pelata omaa jääkiekkoani, mihin rooliin nyt menenkin. Koitan pelata joukkueen ehdoilla ja luoda omaa siihen lisäksi. Pitää olla oma itsensä.

– MM-paikka on iso tavoite. Koen, että se on mahdollinen. Haluja on. MM-paikka oli osa tavoitteista kauden alla. Nyt kausi on loppupuolellaan ja ei ole enää muuta kuin tämä.

Väsyttääkö yhtään?

– Kausi on ollut pitkä, mutta energiatasot ovat ihan hyvät. Tiedostan, että kautta ei ole paljoa jäljellä. Jaksan puristaa uhan hyvin tämän pätkän, joka vielä tulee.

Jännittääkö pelata A-maaottelu vanhassa kotihallissa?

– En jännitä sitä mitenkään erityisemmin. Jos siis pääsen pelaamaan.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen