Itä-Euroopan jääkiekkoliiga KHL:ssä on myös edessä kauden huipennus, kun Lev Praha ja Metallurg Magnitogorsk alkavat tavoitella historioidensa ensimmäisiä KHL-titteleitä.

Tässä vaiheessa on jo varmaa, että Gagarin Cupia nostelee vähintään yksi suomalainen, sillä Prahassa pelaa peräti Kari Jalosen komennossa peräti viisi suomalaista ja Metallurgissa kiekkoilee Oskar Osala.

Kukaan suomalainen päävalmentaja ei ole vielä voittanut KHL-mestaruutta, joten Jalosella on tässä mielessä hieno tilaisuus tehdä historiaa.

Hyväntuulinen Jalonen istahti piinapenkkiimme puhelinlankoja pitkin Prahan kevään keskellä.

Mitä sanot Lev Prahan tähänastisista pudotuspeleistä?

– Ohjenuorana on ollut, että jokaisen sarjan aikana on kasvettu ja keskitytty tosi vahvasti omaan tekemiseen. Sarjat lähtevät aina jostain tilanteesta ja on pystytty reagoimaan tilanteisiin, mitä sarjan aikana tulee, ja sitä kautta saatu ote vastustajasta. Nämä ovat olleet avainasioita niin Medvescak-, Donbass- kuin Lokomotiv-sarjassakin.

Tappioita on vain kolme koko keväänä. Mikä on sen salaisuus, että kaikki sarjat ovat olleet voittomäärissä aika selviä?

– Tiukoista paikoista huolimatta on menty leveällä materiaalilla. Yhtään ei ole kavennettu. Ei ole aina voitu mennä kahdeksalla pakilla, mutta nyt yritetään, kun saatiin Topi Jaakola takaisin. Medvescak kavensi peluutustaan, ja me menimme leveällä. Donbass meni kolmella kentällä ja me koko ajan neljällä. Siinä jättipelissäkin (126 minuuttia 14 sekuntia sarjan toisessa pelissä 21.3.) Donbass meni kolmeen ketjuun jo kolmannessa erässä. Sitten siinä pelattiin vielä toisen pelin verran päälle ja parin päivän päästä siitä pelattiin taas.

Mitkä ovat olleet asiat, joissa olette onnistuneet pelillisesti?

– Tilastollisesti erikoistilannepelaaminen on ollut hyvää, sekä ylivoima että alivoima. Rauman pojille täytyy kyllä kehua, siis maalivahteja (Petri Vehanen ja Atte Engren). Maalivahtipeli on ollut luotettavaa ja voittavaa ja sillä tasolla, jolla sen pitää ollakin.

– Oma peli on ollut nopeaa kääntöpeliä, eikä sitä aiota muuttaa. Pieniä tarkistuksia tehdään vastustajan mukaan.

– Joukkueen hengen saaminen samalle sivulle on ollut se iso juttu. Joukkue oli hajallaan, kun tulin tänne. Siinä on viittä eri kansallisuutta, ja oli eri leirejä, tshekit vastaan muut. Se ei ollut helppo juttu, mutta olen työstänyt ensimmäisestä päivästä lähtien, että olisimme yksi hyvähenkinen Lev Praha.

Otteluiden maalimäärät ovat pienentyneet kevään edetessä. Onko tästä teille etua?

– Näinhän se menee, että taistelu vaan lisääntyy. Aika ja tila ovat vähissä, enkä usko, että tästä mitään maalintekokilpailua tulee. Molemmilla on huippumaalivahdit ja molemmat puolustavat laadukkaasti. Paikoissa pitää hyökätä vahvasti. Puolustuspelin on oltava luotettavaa ja laadukasta, mutta pelkästään sillä ei pärjää. Pitää myös hyökätä rohkeasti.

– Meille tulee venäläinen porukka vastaan. Heillä on viisi ulkomaalaista, mikä sallitaan. Suomalaisilla kokemuksilla mennään, ja joukkuepelillä pitää pystyä pelaamaan. Erkan (Westerlund) esimerkki Sotshissa oli ehkä historian nimekkäintä Venäjää vastaan se, että sekin mureni joukkuepelin alla. Siihen joukkuepeliin on luottaa. Venäläisillä on taipumus tiukoissa paikoissa sooloiluun. Ei se siitä muutu, kun tullaan KHL:ään.

”Uskon ja luotan”

Jalonen on mestaruuksien määrässä yksi Suomen menestyneimpiä valmentajia. Hän on juhlinut SM-kultaa niin TPS:ssa, Kärpissä kuin HIFK:ssakin. Lev on miehen toinen KHL-seura, jossa työskentelystä hän nauttiin täysin rinnoin, sillä hyvin ei-venäläiseen tapaan Jalosella on seurajohdon puolelta täysi työrauha.

Lev on jo tehnyt Jalosen johdolla KHL-historiaa päästen välieriin ja finaaleihin liigan ensimmäisenä Venäjän ulkopuolisena joukkueena.

Keväthän on kiekkoihmisten parasta aikaa, mutta eikös finaaleissa ole vielä jotain aivan erityistä?

– Siinähän se on, että ei näihin peleihin meinaa päästä! Kun pääsee, niin pitää osata nauttia. En tiedä, pääsenkö itsekään ikinä enää… Pitää elää hetkessä ja nauttia peleistä.

Onko tässä sarjassa suosikkia?

– (Pitkä hiljaisuus) Minä uskon ja luotan omiini. Meillä on aukoton joukkuehenki, ja uskon mahdollisuuksiimme. Venäläismedian mukaan Magnitogorsk on varmasti suosikki, mutta minulle sillä ei ole mitään väliä. Uskon voimaan, jota meidän kopissa on.

”Vehanen yksi parhaista”

Prahassa pelaa peräti viisi suomalaista, ja jokainen kuuluu joukkueen avainpelaajiin. Seuraavassa vielä Jalosen luonnehdinnat jokaisesta Prahan sinivalkoisesta kiekkoilijasta.

Petri Vehanen:

– ”Pete” edellä mennään. Hän on ollut yksi pudotuspelien parhaista maalivahdeista. Hänellä on kokemusta voittamisesta, ja siitä on varmasti hyötyä, kun aletaan pelata finaaleja.

Atte Engren:

– Hän hoiti loistavasti kaksi Donbass-peliä (sarjan kolmas ja neljäs peli) ja antoi meille mahdollisuuden konferenssifinaaleihin. On hyvä, että joukkue tietää, että hänkin on voittanut pelejä.

Topi Jaakola:

– Hän on ollut sairaslistalla kolme viikkoa Donbass-sarjasta lähtien. Nyt hän on täysissä voimissa ja palaa suoraan kokoonpanoon. Hän on iso apu. Saamme taas kahdeksan puolustajan kuvion toimimaan. Hän tuo lisävoimaa alivoimaan, ja sitä tuttua Topi Jaakolan peruspelaamista.

Mikko Mäenpää:

– ”Miksa” on pelannut omilla vahvuuksillaan ja pelannut hyvää joukkuepeliä. Hän on nostanut tasoaan sekä hyökkäys- että puolustuspelaamisessa. Hänellä on ylivoimavastuuta, ja toivottavasti hän saisi onnistumisia. Hän pelaa tehollisessa ylivoimakentässä. Annan hänelle kiitoksia kokonaisvaltaisesta pelaamisesta. Hän on nostanut tasoaan runkosarjasta.

Niko Kapanen:

– Nivusleikkaus lokakuun puolivälissä. Siitä ensin kuntoutus, siitä pelikuntoon ja siitä vielä huippukuntoon. Hänellä on ollut kova työ siinä. En ole koskaan nähnyt, että kukaan olisi toipunut tuollaisesta leikkauksesta saman kauden aikana pelikuntoon! Saimme hyvän ketjun hänen ympärilleen. Michal Repik, Kapanen ja Michal Birner ovat olleet hyvä energiaketju.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen