HIFK ei olisi voinut palkata Antti Törmästä sopivampaa päävalmentajaa. Seura on ollut viime Suomen mestaruutensa jälkeen edustusjoukkueensa osalta pahalla tuuliajolla, ja tempoileva päävalmentajapolitiikka on riuhtonut seuraa pahasti eri suuntiin.

HIFK on Liigan suurimpia seuroja, mikä pitäisi näkyä niin kokoonpanossa kuin valmennustiimissäkin vuodesta toiseen sekä mestaruusviireinä Helsingin jäähallin katossa.

Päävalmentajia tarkasteltaessa viimeisen kymmenen vuoden ajalta, nousee esiin vain kaksi HIFK-kaliiberiin vertautuvaa nimeä; Siis sellaisia, joille IFK:n kokoisen laivan voi antaa luotsattavaksi brändivaateineen kaikkineen: Vuosina 2003-05 toimessa ollut Hannu Aravirta ja vuosina 2008-11 postia hoitanut Kari Jalonen.

Mukaan mahtuvat ennen Suomeen tulojaan härmäläisille tuntemattomat Doug Shedden, Bob Francis ja Paul Baxter, sekä ”Araan” ja ”Kojoon” verrattuna pienemmän kertaluokan luotsit Petri Matikainen ja Pasi Sormunen, sekä aivan oma lukunsa Suomi-kiekossa, Raimo Summanen.

Mestaruuksia HIFK on voittanut tällä vuosituhannella yhden.

Antti Törmänen kuuluu nuoremman polven huimassa nosteessa olevien jääkiekkovalmentajien joukkoon. Samassa kastissa hänen kanssaan loistavat Lauri Marjamäki ja Karri Kivi.

Hän on nuoresta iästään huolimatta voittanut päävalmentajana jo niin Sveitsin liigan, Mestiksen kuin A-junioreiden mestaruudet.

Nimessä ”Antti Törmänen” on koko IFK-organisaation kaipaamaa raikkautta, mutta myös nykyaikaa. Kiveen ja Marjamäkeen hän vertautuu samanveroisena luotsina myös siinä suhteessa, että hän ei ole sanan negatiivisessa mielessä autoritäärinen päävalmentaja vaan pelaajien kehityksen auttaja.

Öykkäreiden aika kun alkaa jääkiekkovalmennuksessakin olla ohi.

Ja nyt sitten kultaa keväällä ja Stadi sekaisin, niinkö? Tuskin kuitenkaan, sillä nimillä tätä peliä ei edelleenkään pelata.

Moninkertaisena SM-kultavalmentajana Helsinkiin tulleen Kari Jalosen ensimmäinen IFK-kevät päättyi putoamiseen TPS:aa vastaan säälipleijareissa, ja vasta kolmas kausi toi kultaa.

Sama on edessä Törmäsellä. Hänen johdollaan IFK voi luoda nahkansa ja muuttua koko Liigan edelläkävijäksi niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Tässä auttaa hurjasti monen tämän kauden joukkueen avainpelaajan jatko ainakin seuran kotisivujen mukaan ensi kaudellakin (pl. KHL-peikko).

Aikaa tämä kaikki kuitenkin vie. Sen huomaamme me kiekon seuraajat, mutta kaikkein rajuimmin sen huomaa Törmänen itse.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen