Tiistaina saadaan liikkeelle Liigan finaalisarja, jossa kohtaavat Kärpät ja Tappara.

Ensimmäisenä mainittu selvitti tiensä kyseisiin karkeloihin voitettuaan puolivälierissä HPK:n ja välierissä SaiPan.

Tappara puolestaan raivasi tieltään ensin Pelicansin ja välierissä seitsemän kamppailun jälkeen Lukon.

Nyt sitten edessä on se lopullinen huipennus. Kevään parasta aikaa.

Siitä nauttivat aivan varmasti pelaajat, fanit kuin myös valmennuspuoli. Sen myötää suoraan Kärppien apuvalmentaja Mikko Manner, jolle edessä ovat ensimmäiset finaalit valmentajana Liigan saralla.

– Apuvalmentajana tässä on toki henkisesti aika helppoa, sillä päävalmentajalla on kuitenkin ne yöttömät yöt ja tietynlaiset tulospaineet aina siellä korvien välissä. Tässä yritetään vain olla omia itseämme, tuoda niitä juttuja ryhmälle, mitä on koko ajan tuotu. Tuetaan päävalmentajaa ja yritetään olla vain niin hyviä apuvalmentajia kuin pystytään, että voitaisiin auttaa joukkuetta, Manner tuumailee SuomiKiekko-sivustolle tiivistäen myös henkilökohtaiset tuntemukset.

– Nautin koko sydämestä tästä. Juuri tuossa valmentajakopissa sanoin, että yleensä tähän aikaan on tullut oltua jo kesäharjoituksissa tai fanimatkalla MM-kisoissa. Mahtavaa aikaa tämä on.

Henki ja fiilis nousee

Manner ja Kärppien toinen apuvalmentaja Toni Sihvonen olivat scouttausreissulla välierien loppupuolella. Käytäntö on tuttu jo aiemmalta kerralta, kun Kärpät eteni nopeasti välieriin lyötyään HPK:n puolivälierissä suoraan neljässä pelissä.

Mutta millaisia asioita sitten scouttausreissulta tarttui mukaan?

– Ihan niitä mitä Tapparasta on koko kauden ajan nähty. He olivat tiukan paikan edessä seitsemännessä pelissä ja kun he sen klaarasivat, niin varmasti heilläkin vapautui paljon henkistä energiaa.

– Tappara on tiiviisti jokaisella kentän osa-alueella puolustava joukkue, joka on kurinalainen ja pyrkii kovasti huolehtimaan keskialueesta. Varmasti ovat nytkin kärsivällinen joukkue kuten mekin olemme. Nyt nähdään se, että kumpi löytää ne pienet edut puolelleen. Kumpikin joukkue tulee varmasti kokemaan niin hyviä kuin huonoja hetkiä pelissään, mutta merkittävää on se, että kumpi pystyy ne hetket käyttämään hyväkseen.

Kärpillä valmistautumiseen on riittänyt aikaa, sillä välieräsarja SaiPaa vastaan ratkesi noin viikko sitten. Tunnelmat ovatkin hiljalleen kohonneet oululaisjoukkueen rivistössä.

– Eteenpäin kun on päästy, niin henki, fiilis ja keskittyminen ovat koko ajan pikku hiljaa kasvaneet. Varmasti kaikki ovat näitä pelejä odottaneet ja monelle pelaajalle tämä on varmasti unelma. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus, eikä pidä ikinä pitää itsestäänselvyytenä sitä, että nämä tulisivat eteen vuodesta toiseen.

Mitkä ovat sitten lähtökohdat ja teemat Kärppien leirissä kun finaaleihin lähdetään?

– Taistellaan, ollaan valmiita, niitä urheilun perusarvoja. Ja juuri sellainen ”anna palaa” -mentaliteetti. Tietysti meillä on selkäytimessä tapa ja tyyli pelata viisikkona tuolla, mutta ennen kaikkea semmoinen raikkaus ja itsensä likoon laittaminen nousevat esille. Taistelua ja sen kautta uskotaan, että ne pienet marginaalit kääntyvät meille.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen