Liigan puolivälierissä jatkopaikoista taistelee vielä neljä joukkuetta.

Kärppien ja Tapparan seuraksi välieriin hamuavat SaiPa, JYP, Lukko ja Blues.

Maanantaina pareissa SaiPa-JYP ja Lukko-Blues edessä ovat viimeiset kohtaamiset. Puhutaan siis legendaarisesta game sevenistä. Seitsemännestä kohtaamisesta.

SuomiKiekko-sivuston toimittajat Ilari Savonen ja Ilari Isotalo ottavat napakat ennakoinnit ennen maanantain ratkaisuja.

Ne tästä:

Lukko-Blues

Isotalo:Lukko ja Blues ovat tarjonneet niin herkullista kiekkoviihdettä kuin ennen sarjaa saattoikin odotella.

Kuusi peliä ovat jo nyt sisältäneet melkoista draamankaarta. Se kaikki huipentuu kuitenkin maanantaina.

Vaikean alun jälkeen Lukko sai perjantaina selvän etulyöntiasema sarjaan. Sen ansiosta joukkue sai myös lauantain katkaisupaikkaan hyvän alun.

Niin vain Blues onnistui kuitenkin kääntämään selkä seinää vasten -tilanteen edukseen. Erityisesti tapa, jolla joukkue nosti tasoaan ensin kolmanteen erään ja sitten jatkoerään, antaa hyvää osviittaa espoolaisille.

Lukon ylivoima on ollut tässä sarjassa jopa yllättävän surkeaa. Joukkue hakee viimeiseen asti vastustajan alivoimaa puhkovia poikittaissyöttöjä, missä espoolaiset ovat olleet tarkkana. Tässä mielessä Blues onkin vienyt erikoistilanteita tähän saakka.

Bluesin peli näytti ajoittain lauantaina jo hivenen hengettömältä. Lopun energinen peli on joukkueen kannalta elinehto, mikäli se haluaa kamppailla myös maanantaina voitosta.

Myös yksilötasolla jäällä nähdään monta mielenkiintoista taisteluparia. Maalilla Jani Nieminen on vienyt niukasti tällä hetkellä taistelua Ryan Zapolskia vastaan. Tässä parissa tuskin kuitenkaan kovin suuria eroja saadaan myöskään seitsemännessä pelissä.

Kun sarja on mennyt vauhdikkaaksi koohottamiseksi, on Lukon pakisto ollut alakerrassaan ja pelin avaamisessa jopa yllättävän pahoissa vaikeuksissa. Kuvaavaa onkin, että naftaliinista kehiin nostettu nuori Juho Tommila on ollut kiekollisena Lukon varmimpia pakkeja.

Miten Lukon pakisto kestää maanantaina? Entä jaksaako Bluesin hyökkäys iskeä samaa painetta vielä hurjan pelirupeaman viimeisessä ottelussa?

Myös pelaajapuolella ilmassa on muutamia kysymysmerkkejä. Kuka korvaa Teemu Nurmen mahdollisen pelikiellon seurauksena? Pelaako molemmissa päissä melkoinen riskitapaus Petteri Nummelin ollenkaan?

Entä mikä on Bluesin ykköstykki Tommi Huhtalan kunto? Mikäli hän ei pysty pelaamaan, näkyy se väistämättä myös jollain tasolla huippuvireisten Tomi Sallisen ja Miro Aaltosen pelissä.

Kuten kaksi edellistä peliä osoittavat, on peli selvästi tarkentunut sarjan edetessä. Maanantai tuskin tuo poikkeusta tähän.

Muuten kaikki on taas enemmän kuin auki. Mikä sopiikin näin kevään kynnykselle.

SaiPa-JYP

Savonen: Näytti jo pitkään siltä, että niin se vain SaiPa jyrää tästä sarjasta jatkoon ilman suurempia ongelmia.

Toisin kävi.

JYP on ollut viimeisissä peleissä hyvä ja saanut SaiPan nurkkaan. On ollut kohua sun muuta, mutta väliäkö tuolla. Jyväskyläläiset ovat keskittyneet vahvasti pelaamiseen ja löytäneet mukavasti punaista lankaa pelaamisensa puolelle. Samalla joukkue on rankonut kovasti SaiPan tekemistä virheistä. Varsinkin lauantaina Jyväskylässä meno oli todella tylyä avauserässä, johon homma myös lopulta sitten ratkesi. Game 7 oli tätä kautta edessä.

Vaikka maanantaina pelataankin Lappeenrannassa, niin silti voisi jopa pitää JYPiä pienenä ennakkosuosikkina. Se on kuitenkin ollut parempi joukkue kokonaiskuvassa viimeisissä peleissä. SaiPalla puolestaan on isoja kysymysmerkkejä. Mikä on Jussi Markkasen tilanne? Mikä on Ville Kohon tilanne?

Kaksi isoa pelaajaa. Markkanen ei pystynyt lauantaina pelaamaan, mikä ilmeni varsinkin siinä kohdin, kun JYP oli heiluttanut avauserässä kolmesti maaliverkkoja. Jos olisi pystynyt pelaamaan, olisi hänet viimeistään siinä vaiheessa laitettu tolppien väliin.

Mutta ei laitettu.

Koho puolestaan loukkasi jalkansa ikävästi ja hänen pelaamisensa maanantaina on ison kysymysmerkin takana. Ja nämä ovat todella tuntuvia menetyksiä SaiPalle. Varsinkin Markkasen panosta kokonaiskuvassa ei voi yhtään vähätellä.

SaiPan kannalta toinen huono juttu on se, että JYPin ”isot tykit” ovat heräilleet viimeisimmissä peleissä. Eric Perrin on saanut onnistumisia, Jani Tuppurainen heilutti maaliverkkoja, Ossi Louhivaara osui, Petr Hubacek löysi tehovireen ja niin edelleen.

SaiPalle totta kai etu on se, että pelataan Lappeenrannassa. Nyt edessä on kuitenkin todella, todella iso haaste. Nyt mitataan todellakin se, että missä tuo joukkue liikkuu? Onko se välieräpaikkansa ansainnut vai ei? Siitä tässä on kyse.

Lappeenrantalaisjoukkue on kuitenkin pohjimmiltaan ollut pitkässä juoksussa selvästi JYPiä edellä. Mutta nyt suunta on kääntynyt. JYP on saanut otetta ja SaiPa on mennyt pelillisesti väärään suuntaan.

Silti. Keltapaitaisessa kotijoukkueessa on paljon vaarallisuutta maanantaina. On tulikuumaa Jesse Mankista, on hieman himmeämmällä liekillä tähän mennessä vetänyttä Patrick Davisia, jolla on kapasiteettia nousta isoon ratkaisurooliin ja niin edelleen. Ja jos vain avaushetkille tulee onnistumisia, on mainion kotiyleisön edessä hurmoksessa pelaava joukkue vaikeasti voitettavissa.

Mutta selvästi eteen on tullut uudenlainen tilanne. SaiPa ei ole selvästi edellä, vaan JYP on ottanut hommaa haltuunsa.

Mutta se on selvää, että tästä kamppailusta tulee erittäin mielenkiintoinen. JYPillä on kaikki mahdollisuudet ottaa vierasvoitto, kun taas SaiPan on parannettava varsinkin muutamaan aiempaan kohtaamiseen verrattuna.