Alkukaudesta vielä Lukossa torjuntavastuuta kärkkynyt Oskari Setänen on äitynyt Mestiksen pudotuspeleissä hurjaan vireeseen.

SuomiKiekko-sivusto tapasi lupaavan Jukurit-torjujan, joka oli maanantaina isossa roolissa, kun mikkeliläiset yllättivät runkosarjavoittaja TUTOn välierien ensimmäisessä ottelussa.

5-4-ottelu oli vahdille kaikkea muuta kuin helppo. Silti pelin jälkeen pukukoppikäytävälle ilmestyi iloinen euralainen.

– Ei ollut tänään maalivahtien kannalta mikään paras päivä. Kenttäpelaajat olivat tänään sitäkin isommassa roolissa. Molemmat joukkueet saivat aika paljon maalipaikkoja – ja myös upottivat niistä aika hyvällä prosentilla, Setänen kommentoi ottelun tauottua.

Jukurit johti ottelua vielä reilut pari minuuttia ennen kolmannen erän päätöstä. Vaikka TUTO vielä nousikin lopussa tasoihin, oli torjujan mukaan mikkeliläisleirissä luottavainen tunnelma ennen jatkoerää.

– Se oli vähän onnekas pomppu. Taisi sattua jostain blokista pomppaamaan takatolpalle. Kolmas erä oli muuten kokonaisuutena niin hyvää pelaamista, että siitä oli hyvä lähteä jatkamaan.

Myös oma peli tuntui neljästä takaiskusta huolimatta hyvälle. 37 torjuntaan sisältyi monta tärkeää venytystä.

– Pääosin tuntui ihan hyvältä. Muutama pomppumaali, mitkä ovat aina ikäviä vahdin kannalta. Voitot ne tässä lopulta kuitenkin merkkaavat. Ja kun joka toinen päivä pelataan, ei joka pelissä voi pelata aivan sitä parasta peliä. Tärkeintä on, että pystyy säilyttämään sen hyvän tason.

Alkukausi Raumalla pettymys

Setäsen oma kausi on sisältänyt jo melkoista mutkaa ja haastetta.

Syksy alkoi vielä Lukon matkassa. Se oli kuitenkin Ryan Zapolskin varjoon jääneelle torjujalle vaikeaa aikaa.

– Alkukausi jäi vähän pettymykseksi. Sitä toki tiedosti koko ajan, että sitä itse lähtee haastajana, mutta ihan niin paljon ei näyttöpaikkoja tullut kuin olisin halunnut.

Sitä seurasi kolmen kuukauden kuntoutuminen vammasta, mikä oli paha takaisku kaudelle.

– Sen jälkeen tuli mahdollisuus lähteä tänne. Siihen oli helppo tarttua – täällä annettiin kunnon näyttöpaikka ja sitten vastuuta. Ja pelit menivät vielä hyvin, joten mikäs sen hienompaa.

Kun katsoo Lukon maalivahtipeluutusta, voi sanoa tämän olleen oikea valinta?

– Ehdottomasti. Kyllä sitä on itsekin muutamaan kertaan miettinyt, että hyvä ettei jäänyt Raumalle availeman luukkua. Se ei kuitenkaan kehitä hirveästi loppupeleissä. Tämä on ollut kaikin puolin paras ratkaisu, Setänen kiteytti.

Myös muuten Länsi-Suomen kasvatti on sopeutunut hyvin toiselle puolelle maata.

– Tämä on hienoa, kun nyt pleijareissa tullaan koko ajan tänne paremmalla puolelle Suomea. Ei tässä tarvitse edes hirveästi aikaa viettää siellä Itä-Suomessa, Setänen naureskeli.

Mites kielimuuri? Lukosta tutun seurakaveri Niklas Näpin kanssa asuva maalivahti myönsi sen tuovan jotain haasteita pitkin arkea.

– Ei sitä kyllä aina ymmärrä. Ja myös paikallisilla lienee ajoittain hivenen vaikeuksia omien juttujen sisäistämisessä.

Voittoputkessa kohti itää

Jukurit majailee tällä hetkellä makeassa neljän pelin voittoputkessa. Se on komea sarja, kun kevään tosipelit ovat parhaimmillaan.

– Kai se kertoo, että tämä on ainakin todella sitkeä joukkue. 3-1 takeissa Sporttia vastaan, eikä luovuteta. Sieltä noustaan vielä takaa ohi – jo pelkästään tuo antoi tähän peliin todella hyvät lähtökohdat. Itseluottamus oli tapissa.

Seitsemän Sport-pelin jälkeen voimat riittävät siis myös jatkossa?

– Kyllä energiat riittää. Sitä varten on treenattu koko kesä ja kausi. Kun tämä hetki tulee, niin virtaa riittää kyllä ainakin. Siitä ei jää kiinni.

Välieräsarja jatkuu seuraavaksi keskiviikkona, kun sirkus siirtyy Mikkeliin. Lähtökohdat toiseen otteluun ovat Setäsen mukaan herkulliset.

– Mikäs sen hienompaa, meillä neljän pelin voittoputki ja itseluottamus tapissa. Ja saatiin vielä tosi makea ryöstö tähänkin sarjan alkuun. Tosi hyvät lähtökohdat saatiin kotipeliin. Mikäs sen parempaa.

– Ollaan muutenkin pelattu tänä keväänä hyvin kotona. On taidettu pitää vieläpä kahdesti nollatkin Mikkelissä, joten siitä on hyvä jatkaa, maalivahti kiteytti.

Ilari Isotalo, Turku
Twitter: @IlariIsotalo