Pudotuspelit alkavat lauantaina ensimmäisellä kierroksella.

Villi kortti -kierroksilla vastakkain ovat Jokerit ja HPK sekä Pelicans ja HIFK.

SuomiKiekko-sivusto käy läpi sarjojen alla niin lähtökohdat kuin sarjan avainpelaajat sekä potentiaaliset yllättäjät.

****

Vaikka vastakkain ovat sarjan 7. ja 10. joukkue, ovat lähtökohdat Jokereiden ja HPK:n kohtaamisen kerrassaan herkulliset.

Hieman kärjistettynä vastakkain ovat pelinsä kanssa tuskaileva helsinkiläisryhmä sekä huikeassa liidossa oleva Kerho.

Samalla vastakkain ovat nimimiehiä pursuava ennakkosuosikki sekä jo ykköstykkinsä myynyt altavastaaja.

Paras kolmesta -systeemillä pelatessa lauantain ensimmäisen pelin merkitys kasvaa. Jokereiden ja HPK:n runkosarjan käyriä katsoessa voi sanoa sen pitävän erityisesti paikkansa tässä sarjassa.

Ratkaisevatko yksilöt Jokereille?

Kauteen yhtenä ennakkosuosikeista syksyllä lähtenyt Jokerit on ehtinyt kokea kauden sisällä melkoista turbulenssia.

KHL:ään lähtevän nipun loppusyksy oli kaikkea muuta kuin helppo. Se kulminoitui lopulta äärimmäiseen ratkaisuun, kun Tomek Valtonen korvasi Tomi Lämsän helsinkiläislaivan kipparina.

Tämän jälkeen joukkueen peliin on tullut pieni viilaus suoraviivaisuutta, mutta tasaisuus on silti loistanut poissa otteillaan.

Parhaana päivänä joukkue on pystynyt voittamaan kenet tahansa, mutta välillä tilille on tullut käsittämättömän heikkoja iltoja.

Pudotuspelien alkaessa katse kääntyykin joukkueen profiilipelaajien suuntaan. Nuori Teuvo Teräväinen on ollut vuodenvaihteen jälkeen hurjassa vireessä, mutta hänkin tarvitsee tulivoimaa taustalta.

Silloin esimerkiksi Janne Lahdelta ja Ladislav Nagyn kaltaisilta kokeneemmilta kavereilta odotetaan enemmän.

Materiaali Jokereilla on tarpeeksi leveä menestykseen. Varsinkin puolustus sekä maalivahtipeli on kyllin tasokas menemään pitkälle.

Jatkuuko HPK:n häikäisevä putki?

Kauteen varsin keskinkertaisella nipulla lähteneen HPK:n pudotuspelihaaveet piti olla haudattu jo olympiatauolla.

Epätasaisesti esiintynyt joukkue myi ykkösratsut Ville Viitaluoman sekä Jere Sallisen Ruotsiin ja myös seurapomot myönsivät julkisuudessa, että parhaat pelaajat ovat kaupan.

Game over. Kaiken piti olla selvää.

Mutta eipä ollut. Niin vain HPK siivitti itsensä kahdeksan ottelun voittoputkeen, mikä toi lopulta myös muiden avustuksella paikan takakautta kevään tosipeleihin.

Muutoksen taustalla häikäisi ennen kaikkea se yhtenäisyys, millä HPK runkosarjan päätöspelit pelasi. Sen myötä joukkue lähteekin syystä vähintään varteenotettavana haastajana myös Jokerit-sarjaan.

Vaikka joukkueen hyökkäys ei suuria tähtiä pursuile ja ykköspakki Craig Schiran kausi on ohi, löytyy myös Kerholta nuoria ja taitavia pelaajia, joiden kanssa Jokerit saa olla tarkkana. Hyvinä esimerkkeinä Teemu Rautiainen sekä Borna Rendulic.

Maalivahtipeliin tuskin hämeenlinnalaisetkaan kaatuvat. Juuse Saros pelasi huikean runkosarjan lopun saatuaan kaivatun lepotauon olympialaisten yhteydessä.

Ratkaisun avaimet

Lauantaina pelattava avausottelu näyttää hyvin pitkälti sen suunnan, mihin tässä sarjassa mennään. Jokereilla on tuottanut edelliset kotipelit yllättävänkin suurta tuskaa, joten kotietu tuskin tässä ottelussa on HPK:n heikkoa Helsingin tilastoa suurempi mörkö.

Mikäli HPK saa napattua lauantaina voiton, alkaa varmasti tuska kasvaa helsinkiläisleirissä. Siinä mielessä Jokereiden on saatava heti tosipelien alkaessa Kerhon runkosarjan lopun voittoputki katki.

Pienien marginaalien peleissä katse kääntyy myös valmennukseen.

Nuori Tomek Valtonen on saanut helsinkiläisiin ryhtiä, kuten myös HPK:n pääkäskijäksi kesken kauden noussut Pasi Arvonen. Tämän kaksikon välillä muodostuu varmasti yksi taistelupari.

Arvio: Jokerit marssii vaikeasta avausottelusta huolimatta jatkoon voitoin 2-0.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo

Huipputarjous: Pelaa TÄNÄÄN Jokerit-HPK-otteluun 50€ riskitön veto Nordicbetille!
Lisäksi 100€ bonus! Jos vetosi menee ohi, saat panoksen takaisin!