Joskus puhutaan pakkopullana, höntsyturnauksena, nimitetään täysin turhaksi mittelöksi. Karjala-turnaus ja ylipäätänsä Euro Hockey Tourin osaturnaukset ovat keränneet vuosien saatossa paljon kritiikkiä niskaansa.

Mutta positiivinenkin puoli löytyy. Ehdottomasti.

Siitä vakuuttunut on Kärppien päävalmentajana seurajoukkuepuolella toimiva Lauri Marjamäki, jolla on paljon kehuttavaa niin turnaukseen tapahtumana liittyen kuin Leijonien joukkueen suhteen.

– Täällä on hieno porukka kasassa ja samalla näkee, että missä kansainvälinen huippukiekko menee. Meillä on hyvähenkinen ryhmä ja Leijoniin on muutenkin aina kiva tulla. Täällä saa olla oma itsensä ja täällä on hyvä ilmapiiri, apuvalmentajana Leijonissa tällä kaudella toimiva Marjamäki tuumaa SuomiKiekko-sivustolle.

– Jotenkin tuntuu myös siltä, että pelaajatkin ovat hyvällä tuulella päästessään tänne. Moni on muuten Venäjällä ja saavat nyt hieman levätä, tulla tänne mukaan ja näkevät samalla vähän tuttuja jätkiä.

– Tässä on tosi kiva olla, Marjamäki vakuuttaa.

Iso elementti paremmalle tolalle

Leijonien osalta Karjala-turnaus lähti käyntiin torstaina ottelulla Venäjää vastaan. Heikomman alun jälkeen isäntäjoukkue pystyi parantamaan Hartwall Areenalla otteitaan ja nappasi lopulta voiton, kun loppulukemat olivat 4-3.

Aivan vakuuttavalle tasolle Leijonat eivät yltäneet. Venäjä pääsi välillä helpostikin vyöryttämään hyökkäyksiään kohti Suomen maalia.

Siltä saralta löytyykin se isoin kehityskohta.

– Kyllä meidän pitää paremmin puolustaa keskustaa. Peli lähtee kuitenkin siitä rakentumaan, että puolustaminen on jämäkkää. Sitä kautta saadaan paremmin hyökättyäkin, Marjamäki pohjustaa.

– Venäjä-pelissä kolmannessa erässä esimerkiksi yhdessä hyökkääminen viisikkona oli parempaa. Pystyttiin välillä myös palauttamaan kiekkoa, ettei lähdetty puskemaan alivoimaisina hyökkäyksiä eteenpäin. Monta kertaa pystyttiin myös vaihtamaan samalla pysyen kiekossa kiinni.

Lepo ja hyvä valmistautuminen viikonlopun kahteen koitokseen ensin Tshekkiä ja sitten Ruotsia vastaan. Siinä on Leijonien resepti Marjamäen mukaan muun muassa perjantain läpipäivän vieton suhteen.

– Hienoa, että päästään vähän levähtämäänkin. Käydään myös vähän asioita videolta läpi ja katsotaan koostumuksia sun muita. Uskon, että tästä tulee hyvä turnaus ja tulemme esimerkiksi parantamaan lauantaille paljon.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen