Leijonilla lauantaina edessä on toiseksi viimeinen MM-kisoja varten valmistava ottelu, kun Tshekin EHT-turnauksessa vastassa on Venäjä.

Brnossa paikan päällä oleva toimittaja ja Kiekkoministeri Ilari Savonen linjaa tärkeitä kohtia kyseiseen kamppailuun.

1. Kuka nousee ratkaisurooliin?

Savonen: MM-kisoja ajatellen Leijonien olisi löydettävä toimivia yhdistelmiä ja ylipäätänsä saatava tehoja joukkueen johtavilta hyökkääjiltä. Tshekkiä vastaan Juhamatti Aaltonen ja Janne Pesonen väläyttelivät, nyt vaaditaan lisää. Katseet on hyvä kiinnittää myös Ville Viitaluomaan ja Sakari Salmiseen. Heiltä Tshekki-ottelun kolmas erä meni mainiosti ja peli näytti siltä, miltä sen pitääkin näyttää.

Entä mitä tekee esimerkiksi Petteri Wirtasen, Oskar Osalan ja Niklas Hagmanin ketju? Onko heissä ratkaisupotentiaalia MM-kisoja ajatellen? Sekin on testissä nyt.

2. Venäjä hyvänä mittarina

Savonen: Toisin kuin torstain vastus Tshekki tai sunnuntain vastus Ruotsi, Venäjä pelaa Leijonien kanssa samassa alkulohkossa Helsingissä. Täten joukkueet siis kohtaavat ainakin kerran ellei kahdesti kisojen puolella. Venäjään on hyvä hieman verrata tasoa, sillä hallitseva maailmanmestari on yksi Leijonien päävastustuksista kisoissa.

Tällä kaudella ja jo aiemminkin Jukka Jalosen ryhmä on ollut vahva Venäjää vastaan. Miten nyt on? Mihin tällä ryhmällä Leijonat yltävät?

3. Puolustuksen kilpailutilanne – millaisia suorituksia nähdään?

Savonen: Leijonien puolustuksessa MM-kisapaikoista kilpailee vielä monta nimeä. Venäjää vastaan askissa olevista ainakin Mikko Kousa, Sami Lepistö ja Teemu Laakso ovat tiukassa tarkkailussa valmennusjohdon toimesta. Heistä ja Ville Lajusesta ainakin kaksi ellei kolmekin pelaajaa tulee tippumaan.

Ylipäätänsä suurin kysymys on se, että mitä lisäarvoa nämä pelaajat tuovat? Kuka pystyy hoitamaan oman roolinsa kaikista vahvoiten? Siinä onnistuja on lopulta kisoissa, näin se vain menee.

Ilari Savonen, Brno
Twitter: @ilarisavonen