Minnesota Wildin suomalaishyökkääjä Mikael Granlund on suomalaisen lätkäkansan puhuttavin pelaaja ja aihe.

Ei Teemu Selänne, joka pelaa mainiota alkukautta tai Saku Koivu, jonka kohdalla voi käyttää samoja sanoja kuin Selänteen osalta.

Granlundista puhutaan, koska tuotemerkki Mikael Granlund on niin käsittämättömän kiinnostava tapaus.

Hyvässä ja pahassa.

Jo hetken aikaan median ympärillä on puhuttu siitä, kuinka Granlundin kohdalla asioita vääristellään. Hehkutetaan liikaa, isketään jopa aiheettomasti tikarilla kun paikka on ja niin edelleen. Ja syyttävien sormien alla ovat olleet toimittajat.

Ensin tiukka fakta sosiaalisen median puolelta, erityisesti Twitteristä. Henkilökohtaisesti olen seurannut NHL:ää erittäin tarkasti koko alkukauden ajan. Vastaan ei ole tullut yhtään enemmän asioista perillä olevaa toimittajaa, joka olisi ampunut faktoissaan yli tai kritisoinut asiattomasti.

Ja se on edelleen aivan päivänselvä fakta, että nimi Mikael Granlund myy. Sen tajuaa jo vähänkin kauppatieteestä ymmärtävä henkilö.

Kun Granlund tiputetaan nelosketjuun, kiinnostaa se ihmisiä. Piste.

Fakta, josta on hankala olla montaa mieltä.

Mutta eniten ristiriitoja syntyy, totta kai, mielikuvien takia.

****

Granlundia on hehkutettu tyyliin iät ja ajat. Hyvin paljon aiheesta ja varmasti hyvin paljon liikaakin. Nyt kun NHL-uran alkupuolella on ollut ymmärrettäviä haasteita, on kansan riveissä tullut vastaliikettä. Ylitseampuvaa kritiikkiä.

Tänään Minneapolis Star Tribunen insider-toimittaja Michael Russo twiittasi Granlundin olevan terveenä katsomon puolella Wildin kotiottelussa Vancouver Canuksia vastaan.

Ja kiukaalla löyly käy kuumana.

Miksi tähän tilanteeseen on ylipäätänsä ajauduttu?

Siihen on monta syytä.

1) Fakta on se, että Granlundia ei olisi missään nimessä pitänyt peluuttaa keskushyökkääjän paikalla koko alkukauden ajan. Pienikokoinen sentteri ei ole koskaan ollut mikään todellinen vääntäjä tai muutenkaan oman pään erikoismies. Vahvuudet ovat nimenomaan siellä hyökkäyspään puolella, missä raskaan kuorman takia Granlund ei ole päässyt lähellekään omaa tasoaan.

Kaikki energiat ovat menneet oman pään pelaamiseen, missä Wildilla on muutenkin asiat levällään. Kun joudut kamppailemaan puolisen minuuttia vastustajan isompia ja fyysisesti vahvempia hyökkääjiä vastaan, voi hyökkäämisen unohtaa.

2) Vielä kun soppaan lisätään se, että alkukaudesta Granlundin ketjukaverit Devin Setoguchi ja Matt Cullen eivät pelanneet läheskään hyvällä tai normaalilla tasolla, oli kakkosketjun suorittaminen umpisurkeaa. Mistään ei tullut oikein sitä pelastuskeinoa, vaan laiva upposi kohti syvyyksiä.

Kun Granlund pääsi pois sentterin paikalta ja siirto nelosketjun laitaan tapahtui, pelasi hän kauden parhaan pelinsä. Nimenomaan pelillisesti.

3) Laiturin tontti onkin Granlundille se tämän kauden paikka. Sieltä hän pystyy operoimaan paljon paremmin vähemmällä puolustusvastuulla, jolloin energiaa riittää hyökkäyspään kulmataistoja varten. Sitä kautta Granlund saa omia vahvuuksiaan paremmin esille ja silloin se itse pelaaminen näyttää heti paljon luontevammalta.

Katsomokomennus tähän paikkaan oli hieman erikoinen veto. Juuri kun kaikki alkoi näyttää paremmalta, niin sitten poppareiden pariin. Tämän Granlund ottaa kuitenkin varmasti juuri oikealla tavalla vastaan.

Turha Granlundia on pelkästään puolustella, vaikka ylitseampuvaa kritiikkiä on tullut aivan liian paljon niskaan.

Totta kai nuorella kaverilla on paljon parantamisen varaa erityisesti kiekollisen huolellisuuden kanssa. Hän pystyy sillä saralla pelaamaan paljon terävämmin.

Juuri puolustuksellisesti Granlundilla on paljon opittavaa. Mutta.

Se tärkein, eli neljäs kohta:

4) Granlund pelaa tulokaskauttaan. Pelejä on alla vielä alle kymmenen. Silti tuntuu kuin Granlundilta odotetaan jatkuvasti pisteitä ja suoranaista dominointia. Sitä samaa, mitä SM-liigassa nähtiin. Se ei ole lähtökohtaisesti edes mikään realistisuus.

Sopeutuminen on kesken ja siinä prosessissa laiturin tontti on vain ja ainoastaan se oikea paikka.

Eipä esimerkiksi Bostonin Tyler Seguinkaan ole pelannut kuin hyvin harvoin sentterin tontilla Bostonissa, vaikka hän on nimenomaan pohjimmiltaan sentteri. Hänet on ajettu laidassa sisään, koska Granlundin tapaan hän ei ole se mikään vääntäjä, vaan taitopelaaja, jonka ominaisuudet ovat tulleet hyvin esille nimenomaan laiturina.

****

Granlund on tällä hetkellä 20-vuotias. Kun vakavia loukkaantumisia sun muita ei tule vastaan, on peliuraa jäljellä taalajäillä se 15 vuotta ellei enemmän. Vaikeita hetkiä tulee tuolla aikavälillä aivan ymmärrettävästi vastaan.

15 vuotta on pitkä aika. Sitä varten valmistautuminen ja sisäänajo liigaa ajatellen ovat tärkeässä asemassa.

Wild on tehnyt tiettyjä vääriä asioita Granlundin NHL-uran alkutaipaleella. Häntä ajettiin turhaan sentterin tontille, vaikka siellä seura toivookin hänen tulevaisuuden olevan. Realistisuus on vielä tällä hetkellä toinen.

Ja niin kuin ylempänä lukee, on Granlundilla pelillisesti petrattavaa. Totta kai.

Granlund on taitava pelaaja, suomalaisessa kiekkoilussa poikkeuksellinen talentti. Naureskelin tässä viime päivinä Twitterin puolella, kun jotkut sedät olivat jättämässä häntä jopa kevään MM-kisoista pois. Niin juuri.

Oulunsalosta lähtöisin oleva taituri on kuitenkin pelaajana haavoittuvainen, niin kuin nyt on nähty. Ja se on ihan ymmärrettävää ja hyväksyttävää. Ympäristön pitää olla kunnossa, jotta onnistumiset ja menestymiset voivat olla mahdollista. Nyt näin ei ole ollut.

Wildille Granlund on jo tällä kaudella käyttökelpoinen tapaus. Hänen paikkansa on nimenomaan NHL:ssä, ei AHL:ssä.

Nyt prosessiin pitää saada vain järkeä mukaan. Granlundille itselle katsomokomennus on varmasti opettavainen kokemus. Hän tulee takaisin näyttöhalukkaana. Sitä Granlund on ollut jokaisessa pelissään, vaikka kuinka olisi raskasta pelillisesti.

Älyttömät kritiikit on syytä jättää nyt pois. Se on suorastaan hävettävää, kuinka ihmiset haluavat urallaan jo paljon saavuttaneen ja paljon iloa suomalaiselle kansalle tuottaneen pelaajan epäonnistuvan.

Asioissa on syytä pysyä niiden ytimessä. Pistetilasto on pistetilasto, mutta otteet ja pelilliset kokonaisuudet kertovat totuuden.

Toivottavasti koko sekasoppa selventyy ja Granlund voi jatkaa NHL-uraansa ansaitsemallaan tavalla.

Ilari Savonen (@ilarisavonen)

Pysy mukana NHL:n kulussa! Seuraa Twitterissä käyttäjiä @ilarisavonen ja @ilariisotalo sekä hastagia #änäri.