Kiekkoministerit Ilari Savonen ja Ilari Isotalo vetävät kysymysten kautta yhteen Suomen otteita tähän mennessä Ruotsin EHT-turnauksessa.

Kaksi ottelua, ensin voittomaalikilpailusta tappio ja nyt ensimmäinen voitto. Leijonat ovat aloittaneet Ruotsin EHT-turnauksen vahvasti. Vai oletko samaa mieltä?

Ilari Savonen: Kaikista tärkein asia näissä turnauksissa on kuitenkin pelaajien suoritukset ja pelilliset asiat. Niiden puolella on nähty paljon positiivisia asioita, joten kyllä. Tuloskin on ollut hyvä.

Ilari Isotalo: Helppo kompata. Leijonien otteet ovat olleet kokonaisuutena mainiota suorittamista tähän mennessä. Tekisi mieli jopa sanoa, että materiaaliin nähden Jukka Jalosen suojateilta on nyt nähty parasta peliä tällä kaudella.

Leijonat ovat olleet hyvin liikkuvia ja aktiivisia kahdessa pelissä. Miksi?

Savonen: Joukkueessa on paljon luistelunopeutta ja päävalmentaja Jalonen on selvästi nopeuttanut Leijonien pelaamista tämän kauden aikana. Ja kun puolustuksessa on paljon taitoa, liikkuu kiekko sutjakkaammin ja nopeammin eteenpäin, on silloin myös pelinopeus ihan eri tasolla. Se on se legendaarinen syy ja seuraamus.

Paikkoja riittää ja kun samalla puolustaminenkin on oivalla tasolla, on kaikki toiminut hyvin. Siihen päälle vielä maalivahtien hyvät otteet. Mutta erityisesti kaksi asiaa ilahduttavat. Kiekollisen pelin laadukkuus ja pelinopeus.

Isotalo: Paketti tuntuu olevan tällä hetkellä hyvin kasassa. Myös Jalosen pelitapaan tuntuu tulleen selvästi monipuolisuutta KHL-reissulla. Tshekki-pelin monet nopeat ja tehokkaat hyökkäykset olivat hyvä esimerkki tästä.

Ketkä pelaajiston puolelta ovat yllättäneet eniten?

Savonen: Pienen tauon jälkeen Leijonien pelipaidan ylleen pukenut Juha-Pekka Hytönen on ollut mainio molempiin suuntiin. Hyökkäyspäässä hän on pelannut hyvin yhteen Juhamatti Aaltosen kanssa ja puolustusvelvoitteet ovat hoituneet totutun hytösmäisellä tyylillä. Mukava oli nähdä myös Ilari Filppulalta vahvoja otteita. Ruotsia vastaan hän tulee varmasti jatkamaan vielä tuota nousevaa käyrää.

Isotalo: Hytösen ketjun lisäksi pitää nostaa puolustuksessa vahvoja otteita esittäneet Juuso Hietanen ja Ville Lajunen. Varsinkin Hietanen tuntuu pelaavan eri tasolla kuin syksyn Karjala-turnauksessa. Molemmilta hyviä näyttöjä jopa kevättä silmäillen.

Kumman, Juha Metsolan vai Atte Engrenin, pitäisi olla maalilla Ruotsia vastaan?

Savonen: Todella vaikea kysymys. Molemmilla alla todella kovat näytöt, joten onneksi en ole se, jonka pitää tuo päätös tehdä.

Isotalo: Kaksi vahvaa esitystä, joista Metsola ansaitsee ehdottomasti jatkopaikan. Vaikka Tshekki olikin heikko ja saamaton, oli Tappara-torjuja vakuuttava lauantaina. Kun itseluottamus on tapissa, tuntuu jokainen kiekko pysähtyvän.

Pysy Leijonien kulussa mukana! Seuraa Twitterissä käyttäjiä @ilariisotalo ja @ilarisavonen sekä hastageja #leijonat ja #EHTfi.