Joulukuusta 2010 lähtien pelaajayhdistyksen puheenjohtajana toiminut ja edelleen jatkava Sinuhe Wallinheimo perää oikeaa tahtotilaa eri seuroilta turvakaukaloihin liittyen.

Yhdistyksen puheenjohtajan lisäksi Wallinheimo toimii tällä hetkellä kansainedustajana. Syksyn aikana SM-liigassa on nähty tukku aivotärähdyksiä, mutta kyseiseen keskustelua Wallinheimo haluaa rauhoittaa.

– Tilastollisesti niitä ei ole tullut sen enempää. Media on ehkä niihin tarttunut enemmän sen syksyisen episodin jälkeen. Se hiukan hämää sitä kokonaiskuvaa, 40-vuotias ex-maalivahti kertaa SuomiKiekko-sivustolle viitaten Jokereiden ja HIFK:n kesän harjoitusottelussa tapahtuneisiin tapahtumiin.

Vastuu kovissa taklauksissa ja niiden seurauksissa on kuitenkin täysin pelaajilla.

– Pitäisi vielä enemmän kunnioittaa sitä vastustajaa. Pelaaja tekee sen päätöksen, että vetääkö vähän hiljempaa sen niitin ja samalla puhtaasti.

– Fyysisesti ja kovaa saa pelata, mutta tietty rehtiys ja kunnioitus pitää olla kanssapelaajia kohtaan, 15 vuoden ajan kiekkoammattilaisena toiminut Wallinheimo alleviivaa.

Kaupunki tuo tuskaa prosessiin

Kansanedustajana toimimisen ohessa Wallinheimo pyrkii käydä paikan päällä seuraamassa SM-liigaotteluita 1-2 kertaa viikossa. Hänellä on selvä kanta turvakaukaloista puhuttaessa.

– On totta, että muutamat aivotärähdykset tänä vuonna olisivat voineet olla estettävissä turvakaukaloilla. Ymmärrän sen kuitenkin, että monessa kaupungissa on mukana se julkinen puoli, sillä monet hallit ovat kaupunkien omistuksessa.

– Se tuo hieman sitä tuskaa siihen prosessiin, kun kaupunki on se toinen osapuoli.

Wallinheimo näkee, että ripeäkin toiminta turvakaukaloiden suhteen olisi mahdollista.

– Uskon, että jos kaikilla liigapaikkakunnilla tahtotila olisi oikea, niin saisimme hyvin nopeasti ne. Se on vain siitä kiinni, että kuka aidosti haluaa ne. En näe siinä kuitenkaan mitään ylitsepääsemätöntä estettä.

Ilari Savonen (@ilarisavonen), Turku